Elbolagen varnar: Nu höjs elnätsavgiften med upp till 30 procent

2022-09-13 18:30  

Elnätsbolag larmar om att hushållen i södra Sverige får upp till 30 procent större elnätsfakturor nästa månad. Orsaken är ökade kostnader för förluster i elledningarna som läggs över på slutkunderna.

Hushållen betalar vanligtvis två separata fakturor för elanvändning varje månad. Dels en faktura för elanvändningen, dels en faktura för användningen av elnätet.

Det är fakturan för elnätet som ser ut att bli betydligt högre nästa månad. Åtminstone i elområde 3 och 4, de två sydligaste elområdena.

Orsaken är att energiförlusterna i elnätet ökar. Förlusterna uppstår när värme utvecklas på grund av motståndet i ledningarna. Det betyder att all el som produceras inte kommer konsumenterna till godo. En del försvinner som värme längs vägen.

Energiförlusterna har ökat under de senaste åren på grund av att elproduktion har lagts ned i mellersta och södra Sverige. Det betyder att mer el måste transporteras långa sträckor från norr till söder.

Kritisk till beslutet att sluta prissäkra

För att kompensera för den el som går till spillo i form av värme i stamnätet köper Svenska kraftnät motsvarande mängd energi på elmarknaden. Kostnaden för sådan ”förlust-el” bakas in i stamnätstariffen som elproducenter och regionnätägare måste betala.

Sedan 2020 prissäkrar Svenska kraftnät inte längre inköpet av förlust-elen. I stället görs inköpet på elbörsen, där priserna för södra Sverige har slagit rekord efter rekord på senare tid.

Ellevio är kritisk till Svenska kraftnäts beslut att sluta prissäkra förlust-elen, vilket Ny Teknik tidigare har rapporterat om.

Henrik Bergström. Foto: Ellevio

Region- och lokalnätsägare måste också köpa el för att kompensera för de förluster som uppstår i sina egna nät.

– Mellan sju och åtta procent av all el som upphandlas i Sverige köps av elnätbolagen för att kompensera för nätförluster, säger Henrik Bergström, samhällspolitisk chef på Ellevio, till Ny Teknik.

”Sitter inte med flera hundra miljoner på vårt konto"

Nu larmar Ellevio och nätägaren Herrljunga Elektriska om kraftigt ökade kostnader på grund av nätförlusterna. För Ellevios del är prognosen att kostnaden för förlust-elen ökar med 300 procent från 2021 till 2023.

Notan för att täcka energiförluster i elnäten väntas totalt sett landa på omkring 11,2 miljarder kronor för 2022. Det leder till svåra likviditetsproblem för en stor del av branschen, påtalar Ellevio och Herrljunga Elektriska i ett debattinlägg i DN.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enligt Henrik Bergström kommer de flesta elnätbolag att bli tvungna att höja elnätsavgifterna för sina kunder. I södra Sverige handlar det om en höjning om 10 till 30 procent, som i många fall läggs på fakturan redan nästa månad, bedömer Ellevio.

Skulle inte ni kunna stå för kostnaden själva så att det inte drabbar slutkunderna?

– Vi sitter inte med flera hundra miljoner på vårt konto tyvärr. Det är sådana belopp som är svåra att förstå, det är en extremsituation, säger Henrik Bergström.

”En av de snabbaste åtgärderna som kan göras”

Ellevio och Herrljunga föreslår nu att Svenska kraftnät tillfälligt tar bort stamnätsavgiften för elnätsföretagen.

– Det finns ett regelverk som säger att Svenska kraftnät kan använda flaskhalsintäkterna för att reducera stamnätsavgiften. Det är en av de snabbaste åtgärderna som kan göras för att undvika att kunderna hamnar i en tuffare situation än de redan är i, säger Henrik Bergström.

Nästa år ska stamnätstariffen minskas med nästan 11 miljarder kronor, uppger Svenska kraftnät.

”Svenska kraftnät har full förståelse för att det läge som elmarknaden befinner sig i ställer samtliga bolag inför situationer som har varit extremt svåra att förutse. Mot bakgrund av detta har vi lämnat förslag till vår styrelse kring reducering av den så kallade stamnätstariffen för 2023 motsvarande nästan 11 miljarder kronor som direkt kommer att komma nätbolagen till godo”, skriver pressavdelningen i mejl till Ny Teknik.

Beslutet om reduceringen ska fattas i slutet av september.

Ny Teknik har frågat hur Svenska kraftnät ställer sig till Ellevios förslag att ta bort stamnätstariffen redan i år, men har ännu inte fått svar.

Linda Nohrstedt

Mer om: El Elnät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt