Efter stoppet – svenska hembatterier försenade

2021-06-07 06:00  

Tusentals svenskar har fått statligt stöd för att installera energilager hemma. Men på grund av kris på världshaven kan många bli återbetalningsskyldiga när batterierna inte hinner fram i tid.

Artikeln är uppdaterad.

Sedan 2016 har det gått att få statligt stöd för att bygga system för lagring av egenproducerad el, till exempel för batterier, kablar och kontrollsystem. Sammanlagt 118 miljoner kronor har beviljats, klart mest under 2020 då bidrag på 69 miljoner godkändes.

Kruxet är detta: Anläggningarna som beviljats stöd under 2020 måste vara installerade och klara senast den sista juni i år, annars blir personen som fått pengarna återbetalningsskyldig. Och enligt branschen kan detta bli svårt på grund av stoppet i Suezkanalen, som satt stora delar av världens transportsystem i gungning.

– Att båtarna fick köa är ett större problem än vi först förstod. Leveranser som vi var säkra på skulle komma i juni kommer nu i september eller oktober – kanske, säger Charlotte Eisner, marknadschef på Ferroamp, ett bolag som bygger lösningar för energihantering.

Läs mer: Marinexperten: Fokusera på orsaken till systemkollapsen 

Allra flest batterier kommer från Kina

Hon har ringt runt bland branschkollegor och grossister och fått bilden av att det rör sig om ett antal hundra, men färre än tusen, personer som riskerar att bli återbetalningsskyldiga. Det stämmer bra överens med Energimyndighetens statistik, som visar att det under det senaste året inkommit 1 311 ansökningar, varav 824 godkänts.

– Många bostadsrättsföreningar, villaägare och företagare har beställt batterier redan före årsskiftet, som skulle levereras och monteras under april och maj. Det är extra synd att allt i Suez hände precis när sakerna skulle börja levereras och monteras, säger Charlotte Eisner.

Det var den 23 mars som det enorma containerfartyget Ever Given grundstötte i Suezkanalen och blockerade passagen under en dryg vecka. Eftersom merparten av batterierna tillverkas i Asien har det fått stora konsekvenser just för leveranserna av hembatterier.

– Det finns europeiska och svenska batteritillverkare, men även om du köper ett svenskt batteri är battericellen ofta från Kina. Just nu är Kina den stora leverantören av både batterier och battericeller, särskilt de litiumjonbatterier som är vanliga, säger Charlotte Eisner.

Läs mer: Nu ökar svenskarnas intresse för energilagring i hemmet

Betalat ut 40 miljoner senaste året

Ett energilager kan kosta från några tiotusentals kronor för en villa, upp till en halv miljon eller mer för ett lantbruk eller en industri. Stödet som regeringen införde 2016 täcker 60 procent av kostnaden, dock som mest 50 000 kronor. Under det senaste året betalades lite mer än 40 miljoner kronor ut.

Men den som inte har installerat sitt energilager senast den sista juni kommer alltså att bli återbetalningsskyldig. Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet, tycker att regeringen borde agera.

– Regeringen borde förlänga tiden till årsskiftet. Många privatpersoner och företag är drabbade av detta och det vore ett enkelt sätt att lugna dem, säger han.

Regeringen har frågan på sin radar, men har inte fattat något beslut.

"Energimyndigheten tittar på detta, och om det visar sig vara ett stort problem är vi naturligtvis beredda att hitta en lösning", säger energiminister Anders Ygeman (S) i en skriftlig kommentar till Ny Teknik.

Henning Eklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt