Efter skandalåret – är det här peak Facebook?

2018-10-03 01:00  
Foto: AP Photo/Richard Drew/TT, Faksimil Wired Jake Rowland/Esto & Jörgen Appelgren

Nu har vi en gyllene chans att se om ett helvetesår kan sänka världens största sociala nätverk. Rapporten Svenskarna och internet har lyckats ta en perfekt ögonblicksbild av Facebook innan katastrofen.

Fler svenskar än någonsin använder Facebook. Det kan vi läsa i årets upplaga av rapporten Svenskarna och internet som publiceras i dag. 76 procent av befolkningen använder Facebook, två procentenheter fler än för ett år sedan. Hälften av oss loggar in varje dag, även om vi blivit mer sparsamma med att dela privata händelser.

Det finns en god chans att de siffrorna kommer att stå som ett monument över det sociala nätverkets glansdagar.

I år genomfördes enkätundersökningen nämligen precis under veckorna innan det skandalomsusade analysföretaget Cambridge Analytica hamnade på världens löpsedlar.

Det blev startskottet på ett gatlopp där Facebook fått ta smäll efter smäll. Mark Zuckerberg har grillats i både den amerikanska senaten och EU-parlamentet, GDPR har tvingat bolaget att skärpa sin datahantering och så den gigantiska hackerattacken som avslöjades förra veckan.

Dessutom är det värt att komma ihåg att Facebook redan arbetade i motvind innan Cambridge Analytica avslöjades.

Läs mer: Så kunde attacken mot Facebook genomföras

Bara några veckor innan visselblåsaren Chris Wylies rosa hår syntes i varenda nyhetssändning skrev tekniktidningen Wired sitt uppmärksammade reportage om Facebooks helvetesår sedan det amerikanska presidentvalet 2016. Omslaget på tidningen var en bild på grundaren Mark Zuckerberg som retuscherats för att få det att se ut som att han åkt på ett rejält kok stryk.

När dataskandalen kom fram i ljuset hade Mark Zuckerbergs lite charmigt kaxiga arbetsmetod ”move fast and break things” redan börjat kännas unket. Citatet har i stället blivit symboliskt för ett ansvarslöst jätteföretag som i varje skede sätter profit före användarnas integritet.

Alla de här skandalerna, alla illa skötta presskonferenser och alla gånger Facebooks företagsledning knipt käft trots att politiker, användare och media krävt svar. Det har fått konsekvenser.

Vad händer nu med förtroendet?

Rörelsen #DeleteFacebook var väl närmast en självklar reaktion och har fått lite skjuts av litteratur som Jaron Laniers omtalade bok ”Tio skäl att genast radera dina sociala medier”. Hur många som faktiskt raderat sina konton är svårt att säga. Framförallt har det nog väckts en sund skepsis hos en bred massa mot de datahamstrande it-jättarna.

Tack vare sin lyckade tajming kan Svenskarna och internet 2018 bli en fantastisk rapport. Den sätter nämligen en grundplåt för hur vi använde oss av sociala medier precis innan skandalen.

Tack vare den här undersökningen kan vi få svar på flera naggande frågor. Vad händer med vårt förtroende efter ett sådant här år? Kommer vi fortsätta att flytta det personliga till andra plattformar, som Instagram och Snapchat? Eller kan Facebooks ansvarslöshet bromsa vår benägenhet att använda sociala medier över huvud taget?

Läs mer: Det är dags att du tar tillbaka dina konton från Facebook

Dagen innan rapporten släpps pratar jag med Måns Jonasson som är digital strateg på Internetstiftelsen i Sverige och arbetar med Svenskarna och internet. Han tror att vi får svaret om ett år.

-Det blir jättespännande att se. Efter både Cambridge Analytica och det senaste 50-miljonershacket har det uppkommit en rörelse som uppmanat folk att lämna Facebook. Även om de inte verkar gett något större avtryck ska det bli intressant att se om aktiviteten på Facebook kommer att fortsätta sjunka. Jag kan tänka mig att det för många är svårt att radera sitt Facebook-konto. Så det kommer att finnas lika många användare, men engagmenaget kommer att minska eller flytta till andra sociala medier, säger Måns Jonasson.

Kort sagt har Svenskarna och internet 2019 potential att bli Internetstiftelsens intressantaste rapport någonsin.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt