Earin lanserar nya trådlösa hörlurarna A-3 – och ska bli stora i Sverige

2021-01-15 10:45  

Efter några år i labbet lanserar svenska hörlurstillverkaren Earin nu A-3. Ett par trådlösa hörlurar som ska vara de minsta på marknaden. Med dessa hoppas företaget gå från doldis till kändis i Sverige.

Kanske har du hört talas om Earin? Den svenska hörlurstillverkaren som 2015 var först i världen med trådlösa hörlurar av modellen in-ear. Detta efter en lyckad Kickstarter-kampanj. Modellen man släppte då hette M-1, som sedan följdes upp av M-2 2018. 

Efter ett par år i labbet lanserar nu företaget nästa generation hörlurar: A-3. Det är ett par trådlösa earbuds som påstås vara de minsta på marknaden. Designen är öppen, det vill säga de är inga in-ears, som går in längre i hörselgången.  

Under presentationen säger vd Johan Lembre att det är svårt att jämföra ljudkvalitet mellan öppen och stängd design. Men tycker ändå att A-3 ”ligger bra till”. 

Hur ser ni på störande buller? Ni säger att ljudet i hörlurarna är bra men är inte risken att buller äter upp det?  

– Det är klart man måste göra någon form av kompromiss. Men vi tycker att eftersom vi vräkt på med stort högtalarelement tycker att vi får bra ljud ändå. Man ska inte jämföra äpplen och päron, säger Lembre till Ny Teknik.

Läs mer: Test: 5 träningshörlurar (trådlösa in ears) – ”Svårslagna inom segmentet”

Priset är rätt saftigt (2 495 kr, reds. anm). För samma peng får du ett par hörlurar med aktiv brusreducering. Varför ska man välja A-3?  

– Vi tycker det är ett pris som reflekterar upplevelsen, det vi skapar är en premiumljudupplevelse. Jag tycker att man får bra ”value for money”. Lägger man 10 000 kronor på sin mobiltelefon och kollar Netflix eller lyssnar på musik så är ju hörlurarna en viktig del. Vi tror kunderna är villiga att betala för bra hörlurar.

Earin: ”Hörlurarna var tuffare att få ihop än vi trodde”

Att utveckla A-3 tog längre tid än man initialt hoppats på, och orsakerna till detta är fler. 

– Det vi gör är inte enkelt. Vi trycker in mycket teknik i en väldigt liten formfaktor, utan att kompromissa. Hörlurarna var tuffare att få ihop än vi trodde. Men det fina nu är att vi har byggt en plattform för att kunna bygga en stängd design i framtiden. Plattformen gör att vi inte behöver designa om allt från början.

Minimalism är något Earin tryckt på under utvecklingen av A-3. Foto: Earin

Trots sin skrala storlek och öppna design hävdar Earin att A-3 ändå ger en bra ljudbild, med en djup bas. Detta har man fått till genom en egenutvecklad högtalare på 14.3 mm som “pumpar 20 procent mer luft än konkurrenterna”. 

En laddning ger upp till 5 timmars lyssningstid och totalt ger etuiet upp till 30 timmars batteritid. Det laddas med usb-c-sladd eller trådlöst via en laddningsplatta på ena sidan av asken. 

När det kommer till mikrofon har Earin i A-3 integrerat två typer av sensorer i varje hörlur. En mikrofon och en accelerometer, där accelerometern reagerar på vibrationer i kroppen när användaren pratar. En algoritm analyserar också röster och bakgrundsljud, dessa bitar tillsammans ska ge bra samtalskvalitet. 

En annan grej Earin med entusiasm lyfter fram med hörlurarna är att de är öronneutrala. Alltså, det finns ingen höger- eller vänster-lur, de har samma form. Hörlurarna känner också automatiskt av om de sätts i vänster eller höger öra. Det rekommenderade priset för A-3 är 2495 kronor.

Hörlurstillverkaren en doldis i Sverige

Många tillverkare skryter om aktiv brusreducering vid lansering av nya hörlurar, då krävs också en stängd design, in-ears. Earin väljer alltså en annan väg här. 

Nu lanserar ni A-3, vad händer framåt? 

– Nästa steg är att två saker, dels att bredda våra kanaler och säljkanaler. Sen att bygga vidare på vår plattform, och då är det en stängd design vi tittar på. Det har vi redan börjat skissa på. Då kommer vi även kunna erbjuda något för dem som föredrar in-ear och aktiv brusreducering. 

Läs mer: Test: Svenska Urbanista London utmanar Apple Airpod Pro

Earin kan ses lite som en doldis i Sverige. Företaget tror att det beror på att man tidigare har haft stort fokus på den brittiska och amerikanska marknaden. Men nu ska det bli ändring på det. 

– Fokus nu är Nordamerika och Sverige. Både som produkt och arbetsgivare. Vi är ett typiskt svenskt ingenjörsbolag. Vi bygger hörlurarna från grunden själva vilket gör att vi kan få en unik design. Det är svensk ingenjörskonst och arvet från Nokia och Ericsson.

På utsidan av A-3 sitter en touchplatta för att styra hörlurens funktioner. Foto: Earin

Hur många är jobbar på bolaget? 

– Vi är 25 totalt men alla är inte ingenjörer. En mix av utvecklare, designers och så vidare, säger Johan Lembre. 

Hörlurarna A-3 kommer att släppas under det första kvartalet 2021. 

Fakta Earin A-3

Batteritid: 5 timmar, 30 timmar totalt med laddningsasken.

Bluetooth: 5.0.

Frekvens: 20 Hz-20 000 Hz

Mått: 20mm x 17mm x 15.8mm.

Vikt: 3,5 gram.

IP-klass: IP52. Svett, vatten och dammtåliga.

Pris: 2 495 kronor.

Viktor Krylmark

Mer om: Hörlurar Earin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt