”Diamant-chip” kan lagra data motsvarande en miljard bluray-skivor

2022-05-03 08:24  
Bilden visar en diamantwafer med 5 centimeter i radio (till höger) bredvid en diamantwafer på 0,4 x 0,4 millimeter (till vänster), vilket tidigare var de största ultrarena diamantwafers som tillverkats. Foto: Adamant Namiki

En fem centimeter stor wafer av diamant kan lagra upp till 25 exabyte data. Tekniken ska vara redo för kommersialisering redan nästa år.

Japanska forskare har lyckats skapa wafers av diamant, som kan användas som lagringsmedium i kvantdatorer. En enda skiva, med diameter på 5 centimeter, ska i teorin kunna lagra 25 exabyte data, motsvarande en miljard bluray-skivor.   

Tekniken för att tillverka diamantwafers har utvecklats av forskare vid universitetet i Saga och företaget Adamant Namiki, som tillverkar komponenter baserade på syntetiska ädelstenar.  

Diamantbaserade wafers har lyfts som ett alternativ för lagring i kvantdatorer, men tekniken ställer höga krav på renheten i diamanterna.  

I september lyckades forskargruppen ta fram en första version av sin fem centimeter stora diamantwafer, men den innehöll för många kvävepartiklar. Nu har de förfinat tillverkningsprocessen och lyckats få ner kvävehalten till under 3 miljarddelar.  

Läs mer: Analytiker: Då kan halvledarbristen vara över

Ska kommersialiseras redan nästa år

Det är första gången som någon lyckats tillverka diamentwafers som både är tillräckligt rena, och tillräckligt stora för att vara praktiskt användningsbara, enligt Adamant Namiki. De största wafersarna i samma renhetsgrad som tillverkats tidigare är inte större än 0,4 x 0,4 millimeter.   

Bolaget har en egen, patenterad tillverkningsprocess och avser att kommersialisera diamantwafersarna under namnet Kenzan Diamond redan under 2023. 

”Den här nya tekniken förväntas driva på framsteg inom kvantapplikationer”, skriver Adamant Namiki i ett pressmeddelande

Tekniken ska presenteras mer utförligt vid ett framträdande på halvledarmässan CS Mantech i maj.  

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt