Det här krävs om du vill 5g-surfa i Sverige redan i dag

2020-06-12 06:00  

Ny Teknik har granskat de svenska operatörernas 5g-erbjudande. Vår genomgång visar att det bara är en exklusiv skara som kan använda det nya nätet.

Det var med pompa och ståt som de stora svenska operatörerna proklamerade att 5g har kommit till Sverige. Men även om Telia, Tele2 och Tre har tagit sina första nät i drift är det i nuläget inte många som kan använda dem.

Telia har invigt sitt 5g-nät i centrala Stockholm, men det ställs väldigt specifika krav på mobilen för att nätet ska gå att använda. Foto: Tobias Ohls

Ta Telia till exempel. För att du ska kunna använda deras 5g-nät krävs att du befinner dig i Stockholm, förfogar över en Huawei P40 Pro och något av operatörens dyraste abonnemang. Telia öppnar sina nya nät i Malmö och Göteborg 24 juni och vid det laget ska också fler smarttelefonmodeller vara kompatibla.

Med Tele2 är det något enklare. Återigen är det endast Stockholm som gäller för tillfället, men tack vare att Tele2 i huvudstaden säkrat frekvenser på 3,5-bandet – något Ny Teknik tidigare har berättat om – så är fler telefonmodeller kompatibla från början.

Läs mer: Test: Så snabbt är första 5g-nätet i Stockholm

Ett snabbtest visade att Tele2:s 5g-nät kan komma upp i nedladdningshastigheter över 1,3 Gbit/sekund. Men precis som Telia kräver Tele2 att kunden tecknar det dyraste abonnemanget.

Mast som tillhör Tele2:s nya 5g-nät i Stockholm. Foto: Tele2

Tre är också igång i Stockholm och har ett antal kompatibla mobiler redo. Tre ger dock ett motstridigt budskap i sin marknadsföring. Eller ett ärligt budskap, beroende på hur man väljer att tolka det. Tre kallar det 5g-nät, men medger att skillnaden mot 4g än så länge inte är särskilt påfallande.

– Vi utlovar hastigheter som är jämförbara med eller något bättre än 4g, med bättre svarstider och mindre miljöbelastning. 5g är en helt ny teknik som kommer att utvecklas framöver. Den är mycket effektivare än tidigare teknik, vilket skapar större kapacitet i vårt nät. Det kommer kunderna tillgodo genom stabilare uppkoppling och högre kapacitet för fler även när många är uppkopplade. Mobilnät, enheter och tjänster kommer att utvecklas under kommande år”, säger Mårten Lundberg på Tre.

Senare i år auktionerar Post- och telestyrelsen ut spektrum i 3,5-bandet. Först efter det kan operatörerna i större utsträckning erbjuda den prestanda som 5g förknippas med.

Så fungerar operatörernas 5g-abonnemang

Tele2

På vilka platser har Tele2 5g-nät i drift?

För tillfället i större delen av Stockholms innerstad.

Vilka platser blir aktuella inom kort?

Täckningen i Stockholm kommer att byggas ut ytterligare. 24 juni får Malmö och Göteborg 5g. Det blir dock 5g-nät med lägre prestanda jämfört med det Tele2 kan erbjuda i Stockholm.

Vilka telefonmodeller stöds just nu?

Huawei P40 och P40 Pro, Xiaomi Mi 10 och Mi 10 Pro, samt Sony Xperia 1 II. Samsungs S20-serie kommer runt midsommar att fungera med Tele2:s 5g-nät.

Vilken typ av abonnemang måste en kund ha för att kunna ansluta till 5g?

Tele2 Obegränsad.

Vilken månadskostnad blir det för den kund som vill vara ansluten till 5g?

549 kronor/månad för privatkunder, 599 kronor/månad för företagskunder.

Vilken prestanda utlovas?

Över 1 Gbit/sekund i Stockholm. Upp till 1 Gbit/sekund utanför Stockholm.

                           

Telia

På vilka platser har Telia 5g-nät i drift?

I Stockholm är Telias 5g-nät igång.

Vilka platser blir aktuella inom kort?

Under året väntar lanseringar i Göteborg, Malmö och tio andra städer. Telia vill i nuläget inte säga vilka de tio städerna är.

Vilka telefonmodeller fungerar i nätet just nu?

Än så länge bara Huawei P40 Pro. Sony Xperia 1 II, med beräknad leverans till kund 22 juni, ska fungera från det datumet. Oneplus 8 och Oneplus 8 Pro ska fungera efter en mjukvaruuppdatering som är beräknad att ske under sommaren. Detsamma gäller Samsungs S20 5g.

Vilken typ av abonnemang måste en kund ha för att kunna ansluta till 5g?

Mobilabonnemanget Telia Mobil Obegränsad (för privatkund) eller Telia Jobbmobil (för företagskund). ”Detta gäller”, skriver Telia, ”om du tecknade ditt abonnemang efter 1 april, 2020, annars kan du behöva uppgradera det.”

Vilken månadskostnad blir det för den kund som vill vara ansluten till 5g?

589 kronor/månad (privatkund). Ett kampanjpris på 350 kronor erbjuds i 12 månader för företagskunder, ordinarie pris är 699 kronor/månad.

Vilken prestanda utlovas?

– Vårt 5g-nät i Stockholm är redan nu ultrasnabbt med hastigheter upp till 1 Gbit/s. Den hastighet användarna upplever i praktiken varierar dock beroende på hur många som använder nätet vid en viss tid och plats. Detta gäller alla operatörer så ingen kan garantera kunderna en viss hastighet, har Staffan Åkesson, teknikchef på Telia, berättat för Ny Teknik.

                           

Tre

På vilka platser har Tre 5g-nät i drift?

Stockholm. Närmare bestämt Enskede/Årsta, Kungsholmen, Bromma, Kista, Bagarmossen, Liljeholmen, Hägersten, Alvik och delar av Solna.

Vilka platser blir aktuella inom kort?

17 juni: Malmö och Lund. 22 juni: Större delen av innerstäderna i Helsingborg, Västerås: 22 juni och Uppsala. Och efter sommaren aktiveras 5g i hela Stockholms innerstad.

Vilka telefonmodeller fungerar i nätet just nu?

Huawei P40, Huawei P40 Lite 5g och Huawei P40 Pro. Xiaomi Mi 10 och Sony Xperia 1 II kommer att fungera efter en mjukvaruuppdatering. Notera att Xiaomi Mi 10 Pro inte fungerar med nätet i nuläget, enbart Mi 10. Tre säger om Mi 10 Pro att det är ”några detaljer vi har frågetecken kring rent tekniskt”.

Vilken typ av abonnemang måste en kund ha för att kunna ansluta till 5g?

3Surfa (privatkund) eller företagsabonnemang (på företagssidan gäller det abonnemang som är tecknade efter 15 januari 2020).

Vilken månadskostnad blir det för den kund som vill vara ansluten till 5g?

199-499 kronor för privatkund (prisskillnaden beror på hur stor datamängd/månad kunden har i sitt abonnemang). 249 kronor för företagskunder.

Vilken prestanda utlovas?

-Vi utlovar hastigheter som är jämförbara med eller något bättre än 4g, med bättre svarstider och mindre miljöbelastning. 5g är en helt ny teknik som kommer att utvecklas framöver. Den är mycket effektivare än tidigare teknik, vilket skapar större kapacitet i vårt nät. Det kommer kunderna tillgodo genom stabilare uppkoppling och högre kapacitet för fler även när många är uppkopplade. Mobilnät, enheter och tjänster kommer att utvecklas under kommande år”, säger Mårten Lundberg på Tre.

                           

Telenor

Har valt att vänta med 5g-nät.

Peter Ottsjö

Mer om: 5G mobilnät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt