Det här kan vara genombrottet blockkedjan har väntat på

2018-09-26 13:09  
Från Bitcoin till grönsallad. Foto: Walmart

Efter svåra problem med e-coliutbrott har dagligvarujätten Walmart har bestämt sig: de ska inom kort tvinga sina salladsproducenter att ansluta sig till den blockkedja Walmart skapat tillsammans med IBM.

Blockkedjan är allra mest känd för att vara tekniken som får kryptovalutan Bitcoin att fungera. Men den har egenskaper som kan göra den användbar för en rad andra tillämpningar. Man kan tänka på en blockkedja som en decentraliserad och distribuerad databas och liggare. Den är extra lämplig för dagligvaruhandelns komplicerade leveranskedjor. Dels är den transparent, så det blir enkelt att spåra en vara hela vägen tillbaka till dess ursprung. Dels är den mycket svår att förvanska: man bör i regel kunna lita på att uppgifterna i den distribuerade databasen stämmer.

 

Länge har blockkedjetekniken varit ett löfte, en teknikrevolution som än så länge inte blivit av. Men att en så stor aktör som Walmart nu bestämmer sig för att ta steget fullt ut är ett tecken på ett förestående skifte.

”Vi har jobbat nära IBM och andra matföretag för att skapa en användarvänlig, billig och blockkedjebaserad spårbarhetslösning som efterlever våra krav och som skapar värde för alla inblandade, från lantbruk till slutkund”, skriver Walmart i ett öppet brev till sina leverantörer.

Från dagar till sekunder

Walmart uppger på sin hemsida att årets utbrott av E. coli och salmonella fått dem att skrida till verket. Med dagens ofta pappersbaserade system kan det ta upp till en vecka att spåra varifrån en smittad vara kommer. Med blockkedjan hoppas Walmart att det ska ske på sekunder. På sikt vill de att kunden själv ska kunna läsa av en vara och omgående kunna se varifrån den kommer.

– Kunderna litar på att vi hjälper dem med kvaliteten på maten. Vi måste göra mer än att erbjuda fantastisk mat till låga priser. Våra kunder måste kunna lita på oss. De här nya kraven hjälper oss med det, säger Walmart-chefen Charles Redfield.

Läs mer: Ny inkubator har fokus på blockkedjan

Kraven han talar om är skarpa. Direktleverantörer till Walmart ska vara anslutna till blockkedjan senast 31 januari 2019. Alla inblandade i leveranskedjan ska ingå från och med 30 september samma år. Den som avviker kommer inte att få se sin vara på butikshyllorna. ”Leverantörerna måste spara digital händelseinformation som är spårbar i hela ledet”, skriver Walmart i det öppna brevet.

– Vi har jobbat med IBM för att kunna digitalisera allt, så att informationen sparas på lantbruksgården med en handhållen enhet. Informationen sparas också vid förpackning hos distributören, säger Frank Yiannas, chef för Walmarts avdelning för matsäkerhet.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt