Det här är Baltic Pipe – gasledningen som bryter ryska dominansen

2022-10-06 14:09  

Naturgasledningen Baltic Pipe invigdes dagen efter att de båda Nord Stream-ledningarna sprang läck i Östersjön. Slutförandet av projektet som inleddes för över 20 år sedan fick därmed en svårslagen tajming.

Tre av fyra rör som utgör de båda naturgasledningarna Nord Stream 1 och 2, byggda för att transportera rysk gas till Europa, är förstörda av vad de flesta beskriver som ett sabotage.  

Nord Stream 2 har aldrig levererat någon gas, eftersom Tyskland avbröt certifieringen av den färdigbyggda ledningen dagen innan Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari i år. Nord Stream 1 har varit avstängd av Ryssland sedan början av september, som ett svar på sanktionerna från väst. 

Före invasionen stod rysk gas för cirka 40 procent av EU:s totala konsumtion. Den andelen sjunker nu snabbt. En av orsakerna är förstås att Ryssland har strypt flödet, men också att EU aktivt försöker köpa gas från andra länder. I mitten av september var andelen nere på 20 procent, enligt NY Times. Behovet täcks i stället upp av främst flytande naturgas (LNG) från bland annat Qatar och USA, samt minskad konsumtion.

Genom att undersöka havsbotten och skadorna på rören kommer utredare kunna få fram viktig information om explosionerna som skadat Nord Stream 1 och 2. Foto: Danmarks försvarsmakt

Viktig pusselbit

En viktig pusselbit i att öka Europas försörjningstrygghet invigdes i tisdags förra veckan, dagen efter att läckorna i Nord Stream 1 och 2 upptäcktes. Naturgasledningen Baltic Pipe är ett dansk-polskt projekt som möjliggör transport av norsk naturgas till Polen via Danmark. 

– Rysslands era av gasdominans är på väg att nå sitt slut, en era som präglats av utpressning, hot och tvång, sa Polens premiärminister Mateusz Morawiecki under invigningen, enligt DW

I april stängde det ryska statsägda gasmonopolet Gazprom av det årliga flödet om 10 miljarder kubikmeter gas till Polen, motsvarande 45 procent av konsumtionen. 

10 miljarder kubikmeter per år är precis vad Baltic Pipe klarar av att överföra, men med skillnaden att gasen kommer från Norge i stället för från Ryssland. Som jämförelse är Nord Stream 1 byggd för att transportera 55 miljarder kubikmeter per år.

Fakta: Johan Kristersson Grafik: Jonas Askergren

Öppning tidigarelades

Öppningen var planerad till slutet av året men tidigarelades något på grund av energikrisen. Men projekteringen påbörjades decennier innan säkerhetsläget nådde den senaste tidens bottennotering.

Ledningens väg mot färdigställande har varit krokig. Projektet startade redan 2001, två år efter att Polen blev medlem i Nato, genom en överenskommelse mellan två danska och polska olje- och gasbolag. Men arbetet avbröts på grund av bristande lönsamhet. 2007 var det dags igen, men några år senare gick arbetet återigen i stå. Orsaken var bland annat bristande efterfrågan på gas i Polen. 2010 väckte Polen liv i ledningen igen, som ett sätt att minska beroendet av gas österifrån. 

2016 gjordes en genomförbarhetsstudie som kom att bli det verkliga startskottet. Bygget genomfördes mellan 2020 och 2022. Polska Gaz-System och danska Energinet äger ledningen. Båda är operatörer av gastransmissionsnätet i respektive land.  

EU har gett omfattande stöd i flera omgångar. Totalt närmare 267 miljoner euro, motsvarande 2,9 miljarder kronor, har beviljats.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki, Danmarks statsminister Mette Frederiksen och Polens president Andrzej Duda öppnar gaskranen vid invigningen av Baltic Pipe i polska Goleniow den 27 september. Foto: JP Black/Zuma Press/TT

Kan överföra gas i båda riktningar

En skillnad mot Nord Stream är att Baltic Pipe kan överföra gas i båda riktningarna, alltså även från Polen till Danmark. Kapaciteten är dock inte lika hög när gasen flödar åt nordväst, endast 3 miljarder kubikmeter per år. 

I Nordsjön ansluter Baltic Pipe till Europipe II, som överför naturgas från de norska fälten till Danmark. Baltic Pipe går sedan i ostlig riktning cirka 105 kilometer innan den når Jylland. Därefter går den vidare mot Fyn och Själland. Strax före kustsamhället Faxe på Själland har en kompressorstation byggts som höjer trycket på gasen inför den 275 kilometer långa överföringen till Polen. En del av sträckan i Östersjön går genom svensk ekonomisk zon. Baltic Pipe korsar Nord Stream-ledningarna strax söder om Bornholm.

En del av Baltic Pipe går i Nordsjön, där den kopplar ihop sig med Europipe II som i sin tur går till de norska gasfälten. Här går ledningen i land på västra Jylland. Foto: John Randeris/AP/TT

Den nya naturgasledningen får stor betydelse för så väl Europas som Sveriges naturgasförsörjning, enligt Saila Horttanainen, kommunikationschef på Nordion Energi, operatör av det svenska gastransmissionsnätet. Den svenska konsumtionen är inte särskilt stor, knappt tio terawattimmar per år, men har stor betydelse för kunder längs det västsvenska stamnätet.

Gasfältet Tyra renoveras

I vanliga fall får Sverige den mesta av sin naturgas från Danmark. Men det danska Nordsjöfältet Tyra ligger nere för renovering sedan 2019 och beräknas komma i gång igen först nästa år. Just nu importerar Sverige därför en europeisk mix via Tyskland och Danmark. Försörjningen har dock varit god även hittills under krisen, påpekar hon.

– Kombinationen av att Tyra startas upp igen och att Baltic Pipe är öppnad är oerhört värdefull för den europeiska försörjningen, och inte minst Sverige, säger Saila Horttanainen till Ny Teknik. 

Hon tillägger att andelen biogas i det svenska nätet börjar närma sig 40 procent, vilket också är positivt för försörjningstryggheten. 

Stängningen av Tyra har inneburit en ”otroligt olycklig tajming” för svensk gasförsörjning i samband med Rysslands invasion av Ukraina, fortsätter hon. 

– Men sådant kan man ju inte veta något om på förhand. Sedan det svenska gasnätet började byggas i mitten av 1980-talet har försörjningen skett från Danmark, säger hon.

Det danska gasfältet Tyras västra och östra plattformar inför skrotning i Fredrikshamns hamn, september 2020. Fältet genomgår nu renovering. Foto: Henning Bagger/AP/TT

”Gasen kan stanna i Danmark”

Baltic Pipe är indirekt kopplad till Sverige via en avgrening på Själland som går till Dragör och vidare under Öresund. Eon Gas, en av de aktörer som agerar på den svenska gasmarknaden, säger att den nya förbindelsen ökar försörjningstryggheten även i Sverige.

– Gasen kan stanna i Danmark om Sverige eller Danmark är villiga att betala mer än Polen. Så det är absolut positivt för försörjningstryggheten, säger Jakob Hagelborn, råvaruinköpare på Eon. 

Om Baltic Pipe 

Vad: En naturgasledning som gör det möjligt att transportera gas mellan norska gasfält och Polen, via Danmark.  

Kapacitet: 10 miljarder kubikmeter gas per år i riktningen Danmark-Polen, 3 miljarder kubikmeter i motsatt riktning. 

Längd: Totalt cirka 900 km, varav 275 km under Östersjön mellan Danmark och Polen. 

Ägare och operatör: Danska Energinet och polska Gaz-System. 

Kostnad: Minst 1,6 miljarder euro, motsvarande 17,3 miljarder kronor. 

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt