”Det häftigaste som har hänt sedan generatorer”

2020-09-14 11:00  

Med hjälp av kraftelektronik styrs magnetfältet i vattenkraftverkens generatorer. Det kan ge stora generatorer en förlängd livstid om flera årtionden, enligt startupföretaget Magström.

Uppsalaföretagets idé handlar om att förbättra gammal teknik med ny teknik. Genom att mycket precist styra strömmar i vattenkraftverkens generatorer kan slitaget minska så att utrustningen håller längre.

– Vi är först i världen med att demonstrera magnetisk balansering, säger Urban Lundin, professor i elektricitetslära vid Uppsala universitet samt styrelseledamot i Magström.

I förra veckan presenterade Ny Teknik 33-listan 2020, som utser Sveriges 33 bästa teknikstartups. Magström tog en av de åtråvärda platserna på listan, i konkurrens med cirka 300 nominerade bolag.

Maskinhallen till Porjus gamla kraftstation ligger i ett underjordiskt bergrum och används för forskning och utveckling. Foto: Urban Lundin

Ju större generator desto större formfel

I vattenkraftverkens generatorer finns ofta formfel som innebär att rotor och stator inte är perfekt runda. Ju större generator, desto större brukar formfelet bli.

Felen kan ge upphov till vibrationer och uppvärmning som i sin tur kan leda till att utrustningen spricker. Vill det sig riktigt illa kan hela generatorn haverera.

– Även små formfel kan ge ganska stor mekanisk kraft, säger Jose Perez-Loya, vd för Magström.

En forskargrupp vid Uppsala universitet har kommit på att kraftelektronik kan användas för att kompensera för formfelet. Genom att rotorns elektriska krets delas upp i flera kretsar kan strömmarna med modern kraftelektronik styras med stor precision. Styrutrustningen som krävs ryms i några garderobliknande skåp.

Den gamla kraftstationen i Porjus. Foto: Carl-Johan Utsi / TT

Magströms teknik har testats i ett år vid Vattenfalls utvecklingsanläggning i Porjus gamla kraftverk i Jokkmokks kommun. Där är generatorn relativt liten, 10 MW, och har inte särskilt stora problem med formfel.

– Men vi såg där att den magnetiska obalansen gick ned i princip till noll, säger Jose Perez-Loya.

– Trots att det är ett litet problem där kan vi plocka bort det. Generatorn hade 0,7 procents formfel som gick ned till 0,07 procent när vi körde vårt system, säger Urban Lundin.

Vattenfall: Häftigaste som hänt sedan vattenkraftsgeneratorer uppfanns

Både Urban Lundin och Jose Perez-Loya har tidigare drivit företaget Forsnetics för att försöka få ut ett magnetiskt bärlager för vattenkraftsaggregat på marknaden. Planerna gick dock i stöpet och företaget lades ned förra året.

För Magström bedömer de att marknadspotentialen är större.

– Det är i alla fall vibbarna vi får. Forsnetics idé baserades på att tillföra en komponent till vattenkraftssystemet, medan Magströms idé är att utnyttja magnetiseringen för rotorn på ett smartare sätt. Vi tillför inte komplexitet utan funktionalitet, säger Urban Lundin.

I skåpet till vänster sitter hjärnan i Magströms system, det vill säga elektroniken som behövs för att styra högströmsdelen, som finns i de andra fyra skåpen. Systemet kan ge 1 500 ampere ström ut och styras med en noggrannhet av cirka 1 ampere. Foto: Jose Perez-Loya

Förhoppningen är att generatorn ska kunna hållas i drift betydligt längre tack vare Magströms teknik. En generator med stora formfel kan få flera årtiondens längre livstid, tror Urban Lundin.

Testerna vid Porjus har sponsrats av Energimyndigheten och flera energibolag, bland annat Vattenfall.

– Tekniskt sett är Magströms system det häftigaste som har hänt sedan vattenkraftsgeneratorn uppfanns, tycker Fredrik Engström på Vattenfall.

Magström

Gör: Magnetiskt balanseringssystem för vattenkraftsgeneratorer.

Grundare: Urban Lundin, Jose Perez-Loya och Johan Abrahamsson.

Ort: Uppsala.

Startår: 2014.

Anställda: 0.

Nettoomsättning: 2,8 miljoner kronor (2019).

Riskkapital totalt: 0.

Huvudägare: Urban Lundin, Jose Perez-Loya och Johan Abrahamsson.

År på 33-listan: 2020.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt