Det är dags att du tar tillbaka dina konton från Facebook

2018-10-01 15:01  
Foto: AP Photo/Paul Sakuma/TT & Jörgen Appelgren

KRÖNIKA. Låt hackerattacken mot Facebook bli en väckarklocka. Det är dags att ta tillbaka kontrollen över dina konton på nätet.

I fredags gick Facebook ut med den omskakande nyheten att 50 miljoner användare har fått sina konton hackade, bland de drabbade fanns Mark Zuckerberg själv och flera andra högt uppsatta chefer på bolaget. Men hackarna fick inte bara tillgång till användarnas hemligheter på det sociala nätverket, utan på alla sajter och appar som de har kopplat till sina Facebook-konton.

Facebook har med åren kommit att bli en slags huvudnyckel till internet för många användare. När du kommer som ny användare till en tjänst som Spotify, Airbnb eller Tinder kan du välja att logga in med Facebook i stället för att skapa ett konto till för den tjänsten.

Läs mer: Facebook kan tvingas böta 14 miljarder

Utbytet för dig som användare är att det blir lite enklare, du slipper fylla i dina uppgifter och komma ihåg ett till lösenord. Ett par snabba klick bara så har du ett nytt konto, smidigt så klart, jag har själv gjort det oräkneliga gånger. Och vad Facebook (eller Google som erbjuder samma tjänst) tjänar på att knyta din digitala närvaro lite tätare till sig är väl hyfsat uppenbart.

Vid första anblick borde det vara bra ur säkerhetssynpunkt. Du slipper hålla reda på fler inloggningsuppgifter och ditt lösenord lagras hos Facebook som har en enorm säkerhetsavdelning och därmed borde kunna hålla det säkert.

Men som så ofta i livet är den enklaste lösningen inte alltid den bästa, och förra veckans incident visar att det finns problem med att lägga huvudnyckeln i händerna på en aktör som Facebook.

Läs mer: Så kunde de kartlägga 50 miljoner Facebook-användare

Drabbar även Tinder, Spotify, Instagram och fler

För det som får dataintrånget att sticka ut mot så många andra är hur stor makt hackarna får. Inte nog med att de kan läsa dina privata meddelanden, de kan få tillgång till de otaliga sajter, appar och tjänster som du har knutit till ditt konto.

De som hackade Facebook kom alltså inte bara över 50 miljoner konton. De kom över alla konton som de 50 miljoner användarna knutit till sitt Facebook-konto. Inloggningar till Tinder, Spotify, Instagram, Airbnb och tusentals andra företag som låtit dig logga in med dina Facebook-uppgifter. Hur många konto det innebär totalt vågar jag knappt ens tänka på.

Incidenten har förstås blåst nytt liv i den rörelse som uppmanar befolkningen att radera sina Facebook-konton. Jag tänker inte gå så långt som att uppmana till en så radikal lösning på problemet. Men det är åtminstone dags att be att få tillbaka den där huvudnyckeln.

Det är med andra ord dags att skära av kopplingen mellan Facebook och andra tjänster du använder på nätet.

Läs mer: Så får annonsörer tillgång till dolda uppgifter om dig på Facebook

Krångligare men säkrare

Det kommer att innebära krångligare inloggningsprocesser. Det kommer att innebära att vissa tjänster slutar vara lika bra – det finns ju faktiskt ofta en funktion i att låta mobilspel, dejtingappar och bokningssajter låna dina Facebook-data. Det kommer också innebära lite jobb med att frikoppla dina konton från Facebook (du behöver logga in på tjänster som Spotify eller Airbnb och be dem plocka bort kopplingen).

Men det kommer också innebära att din säkerhet inte längre hänger på hur Facebook spelar sina kort.

Kanske än viktigare är att det låter dig glida ur det grepp som nätjättar som Facebook och Google har om vår nätnärvaro. Den dagen Facebook blir navet för alla andra tjänster du använder kommer det att vara närmast omöjligt att lämna nätverket.

Så ser du vilka tjänster som är knutna till ditt Facebook-konto

Logga in på Facebook och gå till inställningarna och sedan sidan "Appar och webbplatser".

Här listas alla sajter, appar och tjänster som är knutna till ditt Facebook-konto. Du kan både se vilka som är aktiva (som får hämta data från din profil), vilket som är inaktiva (tjänster du inte använt på länge blir numera automatiskt placerade här) och vilka som tidigare haft åtkomst men nu tagits bort.

Här kan du rena bland aktiva och inaktiva sajter för att klippa bandet mellan Facebook och tjänsten eller appen.

Du kan också välja att stänga av möjligheten att knyta tjänster och appar till Facebook genom att bläddra ned till "Appar, webbplatser och spel" och trycka på "Redigera" och sedan "Inaktivera".

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt