Deras vågkraftverk ska plocka ut dubbla energin

2021-08-24 11:00  

Två rotorer placerade ovanpå varandra ger energi när bojen med generatorn stiger och faller. Enligt forskarna kan deras prototyp plocka ut dubbelt så mycket energi jämfört med andra vågkraftverk.

Bara genom att nyttja 17 procent av vågornas energi längs landets 3 500 mil långa kust skulle Australien kunna få ut dubbelt så mycket el som vad man producerar i dagsläget. Det skriver Royal Melbourne Institute of Technology på sin hemsida. Nu har två lärosäten utvecklat teknik som eventuellt skulle kunna vässa siffrorna.

Forskarna i Australien har samarbetet med kollegor vid universitetet i Beihang, i Kina. RMIT University hävdar att prototypen kan plocka ut dubbelt så mycket energi ur vågorna jämfört med andra kraftverk – detta tack vare sina “dubbla turbiner”. Enligt universitetet är man först med lösningen.

Foto: RMIT

Kraftverket är en så kallad point absorber, med en oscillerande kropp vars stigande och fallande rörelser får de två rotorerna att snurra. De är placerade ovanpå varandra och roterar i motsatt riktning. Den nedre rotorns axel löper i röret som agerar axel för den den yttre rotorn. Deras rotation överförs via remmar till generatorn som ligger inkapslad i en boj ovanför vattenlinjen. Och kraftverket behöver ingen avancerad teknik för att ligga i synk med vågrörelserna.

Läs mer: Upp till bevis för svenskarnas fullskaliga vågkraftverk

Enligt forskarna löser deras design några av de utmaninga som bromsar en storskalig utrullning av vågkraft. Foto: RMIT University

Deras studie har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Applied Energy. Enligt forskarna ska deras design ha löst några av de utmaningar som bromsar en storskalig utrullning av vågkraft, men hittills har konceptet bara testats i en laboratoriemiljö. Nu vill forskarna i Australien och Kina hitta partners från industrin för att bygga en fullskalig modell avsedd för havet – och förhoppningsvis ta innovationen vidare mot en kommersialisering.

– Vi vet att det fungerar i våra laboratorier, så nästa steg är att skala upp tekniken och testa den i en tank eller under verkliga förhållanden, säger professor Xu Wang, som har lett forskningen från universitetet i Beihang, på RMIT:s hemsida.

John Edgren

Mer om: Vågkraftverk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt