Deras teknik ska halvera kostnaden för grön vätgas

2021-05-03 06:00  

Svenska tillverkaren utvecklar teknik för billigare vätgas. ”För att bli en konkurrenskraftig energibärare måste kostnaden ner till 1-2 dollar per kilo.”

Permascand utvecklar och tillverkar elektrokemiska lösningar inom miljöteknik, och är baserade i Ljungaverk i Ånge kommun.

Nu ska företaget öppna ett teknologi- och innovationscenter, med målet att möjliggöra storskalig och kostnadseffektiv produktion av grön vätgas för energilagring. Sammantaget planerar Permascand investeringar på omkring 300 miljoner kronor de kommande tre åren.

Innovationscentret ska utveckla material och tekniker för effektivare användning av material och råvaror.

– Den traditionella tekniken är välutvecklad, men den kostar mycket pengar. Vi ska titta på billigare material och legeringar, och alternativa tekniker och metoder som sänker energiförbrukningen i processerna. Samtidigt ska ju grejerna hålla åtta, tio, femton år i den industriella processen, så det måste finnas slitstyrka. Vi har en hel del att bita i, säger Peter Lundström.

Läs mer: 15 frågor och svar om vätgas: ”Stora förväntningar”

Vätgas måste ned i pris till en-två dollar per kilo

Bland annat handlar det om att minska användningen av ädelmetallerna iridium och rutenium, vilka används som katalysatorer vid vätgasproduktion. Dessa metaller har ökat kraftigt i pris i förväntan på en global ”vätgasboom”, och i dag kostar det cirka fyra dollar att producera ett kilo vätgas.

– Om vätgas ska bli en konkurrenskraftig energibärare måste produktionskostnaderna minska till mellan en och två dollar per kilo. Och vi behöver vara där någon gång runt 2030, ungefär. Men då krävs oerhört stora volymer, säger Peter Lundström.

Läs mer: Elektrolysörer blir nyckeln i LKAB:s omställning

Och fram till 2030 räknar Permascand med att investera närmare en miljard kronor i bland annat ökad produktionskapacitet, vilket utgör en av de största innovationssatsningarna i bolagets 50-åriga historia.

– Sverige har möjlighet att ta en unik position inom vätgasutvecklingen internationellt, med stora planerade investeringar inom både grönt stål och tunga transporter. Permascand har lång erfarenhet av att tillverka elektrokemiska lösningar i industriell skala, så vi ser det som naturligt att ta en ledande roll inom vårt segment, säger Peter Lundström.

Rekryterar experter internationellt till innovationscenter

Centret kommer ha kapacitet att genomföra pilottester, och produktutveckling tillsammans med partners. Det ska stå klart nästa år, men man har ännu inte beslutat om det fysiskt ska ligga i Ljungaverk.

– Vi har redan börjat rekrytera, och räknar med att behöva nyanställa ett tjugotal personer, säger Permascands vd Peter Lundström.

Läs mer: Svenskarna som höjer verkningsgraden på elektrolysörer

Permascand rekryterar internationell spetskompetens inom bland annat elektrokemi, metallurgi, mekanik, teknisk design och konstruktion.

Permascand AB

Permascand  utvecklar och tillverkar elektroder och elektrokemiska celler, som kan användas inom bland annat vätgas, vattenrening, energilagring och metallutvinning.

Tidigare ingick Permascand i Akzo Nobel-koncernen, men sedan 2015 är det norska riskkapitalbolaget Norvestor största ägare.

Anställda: Cirka 130 personer.

Omsättning: 444 miljoner kronor (2019).

Tommy Harnesk

Mer om: Vätgas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt