Deras solträd kan vara framtidens laddlösning

2022-10-02 07:00  
Prototypen av deras första solträd får en höjd på fem meter och krona med en diameter på fem meter. Foto: Solarbotanic Trees

En laddstation med trädkronor som förebild. Nu har Solarbotanic Trees lanserat sitt koncept, och inom kort sätts den första prototypen upp.

Kreativa lösningar som använder förnybar energi för att ladda elbilar växer inte på träd – men Solarbotanic Trees hämtar sin inspiration från just löv.

Det Londonbaserade företaget hävdar att den första generationen av deras solträd kan erbjuda laddning tidigt under nästa år. Det skriver Electrek.

Utformningen av de tredimensionella, lövformade solcellerna bygger på tidigare forskningsinsatser vid Brunel University London, the Manufacturing Technology Center i Coventry, samt the University of Sheffield – där prototypen av solträdet ska testas.

Solträden erbjuder skugga

Tekniken sägs vara ett kostnadsmässigt attraktivt alternativ till konventionella solcellspaneler. Utöver detta ska träden vara funktionella genom att de erbjuder bilarna skugga.

Företagets första prototyp av solträd är fem meter högt med en ”trädkrona” som är fem meter i diameter. De har en effekt om 5 kW.

Läs mer: Då behöver Sverige tre miljoner laddpunkter

Testerna av prototypen ska vara färdiga under det första kvartalet 2023. Redan till nästa sommar tänker man ha en kommersiell produkt färdig – och mot slutet av året lanseras själva laddstationen.

Det första laddträdet, kallat V02, kommer utöver solcellskronan även att vara försett med ett eget energihanteringssystem, batterilagring samt system för snabbladdning.

Fler vill kopiera naturens design

Solarbotanic Trees hoppas att produkten ska väcka intresse hos investerare, och företaget har planerat en investeringsrunda i höst följt av ytterligare en i samband med lanseringen av produkten.

Solarbotanic Trees är dock inte ensamma på marknaden om att försöka kopiera naturens design. Smartflower producerar solcellslösningar som fäller ut paneler som en blomma – och sedan följer solen likt en solros.

Andra exempel på solträd kommer från Beam Global och Spotlight Solar, vars lösningar är lite mer fyrkantiga än de brittiska träden. Kroatiska Solvis organiska solträd bjuder på mer blygsamma effekter som kan ladda telefoner, inte bilar.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt