Deras powerbank laddas supersnabbt – med hjälp av grafen

2021-11-23 09:07  

Elecjet hävdar att deras portabla laddare på 40 Wh slår alla. Tack vare ett grafenförstärkt litiumjonbatteri ska Apollo Ultra laddas 5–6 gånger snabbare än konkurrenterna.

Håll dig uppdaterad! Anmäl dig till våra populära (och kostnadsfria) nyhetsbrev här.

Företaget erbjuder sedan tidigare portabla laddare, och nu har Elecjet börjat sälja sin senaste version, som är ett grafenförstärkt litiumjonjbatteri.

Tekniken är hämtad från företaget Real Graphene, som använder materialet för batteriets kylning och för att få en jämn fördelning av värmen.

Enligt Elecjet gör grafenet Apollo Ultra till världens snabbast laddande batteripack.

Laddas fullt på 30 minuter

The Verge rapporterar att enheten på 40 Wh ska kunna laddas från tom till full på 30 minuter, vilket är cirka 5–6 gånger snabbare än andra batteripack av samma storlek. Enheten ska klara över 2 500 laddcykler innan batteriets laddkapacitet faller under 80 procent.

Läs mer: Nio etablerar i Norge – ska bygga nätverk för batteribyten

Innebär då produkter som Apollo Ultra att vi snart kan förvänta oss batterier där grafen utgör det aktiva materialet som lagrar energin? Enligt Daniel Brandell, professor i materialkemi vid Uppsala universitet, är svaret nej.

”Batteriet håller inte lika länge”

Det är inte särskilt svårt att skapa ett grafenbaserat batteri som laddas mycket snabbare än ett konventionellt batteri. Däremot är tekniken förenad med svårigheter, konstaterar Daniel Brandell.

– Problemet med de här batterierna är ju att de inte innehåller lika mycket energi, man kompromissar med energitätheten. Det som också är problemet med de grafenbaserade batterierna är ju att man får mängder med sidoreaktioner beroende på att grafen har en så väldigt hög yta per gram. Det betyder att batteriet inte håller lika länge, säger Daniel Brandell till Ny Teknik.

Daniel Brandell, professor i materialkemi vid Uppsala universitet. Foto: Uppsala universitet

 

En snabb laddning hänger ofta samman med att batteriet kan hantera många laddcykler. Till exempelvis har professor Daniel Brandells laboratorium vid Uppsala universitet skapat batterier som klarar 5 000 laddcykler.

– Men det handlar då vanligtvis om att man har väldigt små mängder av det aktiva materialet – att man inte gör ett batteri “på riktigt”. Ett sådant som går att använda till någonting, som levererar väldigt mycket energi till en enhet, säger han.

Grafen ger nya möjligheter

Daniel Brandell berättar om en konferens som hölls 2019 i Uppsala om att använda grafen i batterier. Den anordnades av de stora batteri- och grafennätverken i Sverige, Batteries Sweden och SIO Grafen.

Läs mer: Snart släpper Dyson sitt solid state-batteri i prylar

Slutsatsen bland akademiker och företag var att grafen kan vara nyttigt i batterier, men sannolikt i någon annan funktion än som det aktiva materialet som lagrar energi.

– Det tror jag att det råder konsensus bland de flesta i vetenskapssamhället, säger Daniel Brandell.

John Edgren

Mer om: Laddare Grafen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt