Deras plastsamlare har fångat sin första skörd – och den var ”massiv”

2021-10-19 11:50  

Efter floppen där deras rigg gick itu har The Ocean Cleanup nu landat sin första stora fångst av plast. Det finns ett antal lösningar för att städa haven – samtidigt hamnar 17 600 ton plast i Medelhavet varje år.

Plasten i hav och vattendrag är ett problem som ingen undkommer. En av de senaste studierna på området kommer från Grekland. Där har the Hellenic Centre for Marine Research gjort en simulering som följer plastens resa från floder och kuststäder, vidare ut i Medelhavet. Det rapporterar Eurek Alert.

Forskarna har tittat på perioden 2010–2017, och deras uppskattning är att 17 600 ton plast årligen dumpas i Medelhavet. 84 procent anses hamna på stränderna medan resten fördelas mellan vattnet och havsbottnen. Just nu antas 3 760 ton plast flyta runt i Medelhavet. Samtidigt utvecklas en rad lösningar som ska kunna städa upp haven.

Bogseras av båtar

Ett exempel är The Ocean Cleanup. De lanserade sitt koncept redan 2013, och nu verkar den icke vinstdrivande organisationen äntligen ha fått sin lösning att fungera. Deras teknik utgörs av ett u-format rör med ett nät där plast ner till 1 millimeters storlek samlas in en ficka. Anordningen var inledningsvis passiv men den bogseras nu av båtar.

Läs mer: Forskare: Biologiskt nedbrytbar plast är ingen lösning 

Organisationen med säte i Nederländerna har ambitionen att samla in 90 procent av havens flytande plastskräp till år 2040. De har inledningsvis siktat in sig på den ansamling av skräp i Stilla havet som kallas för "The Great Pacific Garbage Patch".

Vid det första försöket gick plastfångaren itu, men i dag testas "System 002", som är den första fullskaliga plastsamlaren.

I augusti återvände the Ocean Cleanup till det beryktade området, med sin uppdaterade rigg som är 800 meter lång – och nu rapporterar New Atlas att systemet har dragit in sin första stora skörd. Av 70 utförda test varade det sista i sex veckor. Målet var att lyckas fylla plastfångaren, och grundaren Boyan Slat twittrade, "Allt fungerade!!! Massiv skörd".

Fångsten måste dock sorteras innan organisationen kan ge siffor på hur effektivt systemet egentligen är. Men på sin hemsida skriver Ocean Cleanup att de skulle kunna samla in all plast i the Great Pacific Garbage Patch med tio av sina barriärer.

Seabin Project

En annan lösning för att samla in plast och annat skräp kommer från Australiensiska Seabin Project. Deras system bygger på en flytande soptunna som kan omsätta 25 000 liter vatten i timmen. Den fångar in upp till 3,9 kilo skräp om dagen, vilket blir 1,4 ton om året. Seabin V5 tar även hand om mikroplast ner till 2 mm storlek, och driftskostnaden uppges ligga på drygt 25 kronor om dagen. 

Under sommaren 2021 avslutades ett 12 månader långt pilotförsök i Sydney, och med kampanjen #100 Cities erbjuder man ett paket som utöver insamling av skräp bland annat innehåller övervakning av data och identifiering av föroreningskällor. Tunnan har bland annat hittat till Helsingborg och Simrishamn såväl som Köpenhamn och finska Vasa.

En hel del av skräpet sjunker dock, och Seaclear har tagit sig an uppgiften att städa havsbottnarna. Projektet drivs av bland andra Fraunhoferinstitutet och Münchens tekniska universitet. Lösningen utgörs av ett ytfartyg som levererar kraft till en drönare två undervattensrobotar, samt en drönare som spanar efter skräp.

Robotarna samlar in skräpet med en gripklo och en slags sugklocka, som sedan lämnas i en soptunna vid moderskeppet. Ai ska säkerställa att de kan se skillnad på skräp och marint liv.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt