Deras 3d-printade reaktor visar vägen

2020-05-13 09:09  
Foto: U.S. Department of Energy

Många anser att små modulära reaktorer är kärnkraftens framtid. Nu har Oak Ridge National Laboratory 3d-printat en prototyp till en liten reaktorhärd.

Sedan den förklarliga dippen efter Fukushima-olyckan 2011 har kärnenergin gjort en comeback, men till viss del i ny form. Nu finns en stark trend kring SMR – små modulära reaktorer. Ryssland, Kina och Kanada ligger i täten men många tittar på nedskalad kärnkraft som alternativ. Bland annat hjälper Vattenfall Estland med landets förstudier kring SMR, och i Helsingfors diskuterar man att använda små reaktorer för stadens fjärrvärme.

I USA har TCR-programmet (Transformational Challenge Reactor) som målsättning att tillverka en 3d-printad reaktor. En version i full skala ska vara färdig för att testas med kärnbränsle 2023. Den ska vara komplett med inbyggda sensorer, men kommer att innehålla färre delar än en konventionell reaktor.

Läs mer: ”Små reaktorer är det mest intressanta i branschen”

Redan nu lägger Oak Ridge National Laboratory (ORNL), som sorterar under det amerikanska energidepartementet, sista handen på en prototyp. Designen övervakas bland annat av artificiell intelligens. Se den skrivas ut nedan.

– Hela TCR-konceptet har möjliggjorts av de betydande framstegen inom additiva tillverkningsprocesser. Genom att använda 3d-utskrifter har vi fått tillgång till teknik och material som kärnkraftbranschen inte har kunnat utnyttja under de senaste årtiondena. Det här inkluderar sensorer för nära autonom kontroll, ett bibliotek av data samt ett nytt uppsnabbat tillvägagångssätt för kvalificering som kommer hela kärnkraftsbranschen till godo, säger Kurt Terrani, teknikchef för Transformational Challenge Reactor på ORNL:s hemsida.

Läs mer: ”Kärnkraft kan inte räknas som en förnybar energikälla”

I dag täcker USA:s 98 kärnreaktorer 20 procent av det nationella energibehovet. Men många är av en ålderdomlig design från 50- och 60-talen och kommer att ha förverkat sin licens under de kommande två årtiondena. Att hinna utveckla och testa nya reaktorer för konventionella kärnkraftverk är svårt, men testprogrammet Transformational Challenge Reactor kan skynda på processen. På ORNL har man lyckats förverkliga sin prototyp inom loppet av några månader.

– Under de senaste månaderna har vi aggressivt utvecklat möjligheten till att förverkliga det här programmet. Och vår ansträngning har bevisat att tekniken är redo för att demonstrera en 3d-printad reaktorhärd. Den nuvarande situationen för kärnkraften är svår. Det här är en grundläggande insats som kan öppna dammluckorna för en snabb innovation för kärnkraftsbranschen, säger Kurt Terrani.

John Edgren

Mer om: Reaktor 3D-teknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt