Den svenska 5g-utbyggnaden i limbo: ”Vi är besvikna och frustrerade”

2019-12-12 06:00  

De svenska operatörerna står i startgroparna, men utbyggnaden av 5g-nätet har kört fast. PTS har på obestämd tid skjutit upp tilldelningen av de frekvensband som ska användas för det nya mobilnätet.

2020 ska bli det stora 5g-året för Sverige. Alla de etablerade operatörerna är redo att starta utrullningen av nästa generations mobilnät. Men en uppskjuten auktion har satt tidsplanen ur spel – och nu varnar bolagen för att Sverige riskerar att halka efter.

– Vi är besvikna och frustrerade över en försening i den här processen. Framförallt industrin, men även konsumenterna har mycket att vinna på 5g. Det är frustrerande att se tidsplanen förskjutas, säger Telias teknikchef Staffan Åkesson till Ny Teknik.

Det Telia och de andra operatörerna går och väntar på är en auktion där de får lägga bud på frekvenser i två viktiga radioband, 2,3 GHz och 3,5 GHz.

Läs mer: ”Huawei-lagen” ett slag mot svenska operatörer

Post- och telestyrelsen hade ursprungligen planerat att auktionera ut frekvenser i mars nästa år. Men efter att regeringen lade fram ett tillägg till Lagen om elektronisk kommunikation (LEK) som ska ställa ökade krav på säkerhet i näten valde PTS för ett par veckor sedan att skjuta upp auktionen på obestämd tid.

– Som läget är nu kan jag faktiskt inte ens ge en ny tidsplan. Vi hoppas att kunna presentera en i närtid och att kunna hålla auktionen så snart som möjligt under nästa år, säger Anna Beckius som är chef för enheten för spektrumanalys på PTS.

Lagändringarna, som träder i kraft vid årsskiftet, kommer efter en hätsk internationell debatt om huruvida det är säkert att låta kinesiska bolag som Huawei leverera teknik till så kritisk infrastruktur som mobilnätet. Den nya lagen innebär bland annat att PTS ska hålla samråd med Säkerhetspolisen och Försvarsmakten innan de kan ge nya tillstånd.

Läs mer: Ericsson och Nvidia ”turboladdar” 5g-näten

Just nu pågår diskussioner mellan PTS och de andra berörda myndigheterna om hur de här samråden kring säkerhet i mobilnätet ska gå till. Det är först när myndigheterna är färdiga med att analysera de nya lagtexterna och kommit överens om rutiner som en auktion kan inledas.

Utbyggnaden kan starta till sommaren

Praxis sedan tidigare är att PTS bjuder in till en sådan auktion 4-6 månader i förväg.

Om myndigheterna enas snabbt kan en frekvenstilldelning alltså ske innan nästa sommar. Men än så länge lever operatörerna i ovisshet.

Den besvikna stämningen är kanske tydligast på Telia. I helgen är det på dagen tio år sedan de invigde världens första 4g-nät. Nu när 5g-rullas ut världen över är Sverige inte längre i framkant.

– Vi tycker att PTS borde kunna hantera auktionen av 3,5 GHz-bandet utan en långvarig försening. Vi förväntar oss självklart att de i närtid klargör hur och när auktionen ska ske, så att vi kan undvika att Sverige blir sist i världen med 5g trots att vi var först i världen med 4g, säger Telias teknikchef Staffan Åkesson.

Läs mer: ”Dataspel kan bli 5g-teknikens killer app”

Tongångarna går igen hos de andra operatörerna. Telenor och Tele2, som bygger mobilnät ihop via samriskbolaget Net4Mobility, hade ambitiösa planer om en tidig lansering. Planer som vid det här laget har grusats rejält.

– Vi har kommunicerat att vi ville börja bygga redan nu under hösten, och när vi insåg att det blev en försening har vi fortsatt med det arbete vi kan i väntan på PTS auktion. Vi gör vad vi kan för att få en flygande start in i 5g, säger Andres Suazo som är chef för mobilnät på Telenor.

Även hos den tredje storspelaren Tre förbereder man sig så gott det går för utbyggnaden. Men eftersom valet av teknik i basstationerna hänger på vilka frekvenser en operatör tilldelas finns det begränsningar i hur mycket som går att göra innan en auktion är genomförd.

Sverige riskerar att hamna på efterkälken

Läs mer: Ericsson spöar Huawei i 5g-striden

– Det är inte bra för en nation att vara så sent ut som Sverige är. Då riskerar innovation att hamna på andra ställen. Det är först när infrastrukturen är på plats som innovationer som bygger på 5g-nätet kan ske, säger Tres teknikdirektör Per Stigenberg.

Det är ett resonemang han delar med sina branschkollegor.

För även om vi vet några tillämpningar som 5g lämpar sig för - som automation, iot och trådlös bredbandsuppkoppling - vet vi inte nätets fulla potential. På samma sätt som Telia den där decemberdagen 2009 inte kunde förutspå att 4g-nätet skulle ge upphov till ett företag som Uber.

Per Stigenberg lyfter också vikten av att få klara och tydliga riktlinjer från PTS när diskussionerna med Försvarsmakten och Säkerhetspolisen väl är slutförda.

– Om villkor och regelverk inte är tydliga utan man lämnar tolkningen till operatörerna kommer det att påverka 5g-utbyggnaden i Sverige negativt. Både tidsmässigt och kostnadsmässigt. Det måste finnas klara och tydliga spelregler, det finns inget utrymme för frågetecken, säger Per Stigenberg.

Läs mer: Ericsson genomför lyckat test av spektrumdelning

När PTS väl har genomfört en auktion, som i sig brukar ta upp till 10 arbetsdagar, kan tilldelningen av frekvenser och byggstart ske tämligen omgående. Alla de tre bolag som Ny Teknik talat med säger att de förväntar sig att kunna slå på de första 5g-näten för konsumenter inom några månader. Förmodligen blir det innerstäderna i storstäderna som är först ut.

Exakt hur länge det tar innan 5g-nätet finns utbyggt i hela Sverige vågar ingen svara på. Men Telenor och Tele2 har en gemensam tidsplan på tre etapper. Först ut är Stockholm, Göteborg och Malmö följt av samhällen med över 5 000 invånare samt större sommar- och vinterorter. Därefter resten av landet. I samband med utbyggnaden byter de även hårdvara i det befintliga nätet.

– Det fina är att mycket redan är förberett tack vare 2g- och 4g-nätet. Många platser har redan tillräcklig utbyggt med el och fiber. Då går det mycket snabbare än att bygga ett nytt nät. Jag räknar med att det tar runt 2,5 år, med något eftersläp under år tre eftersom det alltid finns några sajter som är svårare att bygga på, säger Andres Suazo.

Spektrumband för 5g

Lågband: 600 MHz-900 MHz.

Stor täckningsyta, men låg kapacitet. Telia och Net4Mobility har redan tilldelats frekvenser på 700 MHz-bandet som på sikt kan användas för att bygga 5g-täckning, men på så låg bandbredd finns inga större fördelar jämfört med dagens 4g-nät.

Mellanband: 1 GHz-6 GHz.

Den viktigaste delen i spektrumbandet för den tidiga 5g-utbyggnaden. I Sverige är det framförallt 2,3 GHz- och 3,5 GHz-banden som kommer att bli 5g-nätetes ryggrad. Jämfört med dagens 4g-nät ökar hastigheten markant samtidigt som fördröjningen minskar radikalt.

Millimeterbandet: 24 GHz-40 GHz.

Täckningsytan är liten men hastigheten enorm, och fördröjningen i kommunikationen minimal. Millimeterbandet kan bli avgörande för kritisk maskinkommunikation inom industrin.

Simon Campanello

Mer om: 5G mobilnät

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt