Den första subventionsfria vindparken börjar ta form

2022-05-02 09:22  

Vattenfalls vindpark Hollandse Kust Zuid har nått en milstolpe. I slutet av april installerades en inledande turbin i vad som ska bli den första subventionsfria anläggningen.

Med en rotordiameter på 200 meter och en totalhöjd på 225 meter är de Siemens Gamesa-byggda snurrorna på 11 MW världens största. Förvisso har både GE och Vesta större på gång – men det första vindkraftverk som nu sätts upp i Hollandse Kust Zuid, Nederländerna, är ännu så länge rekordhållare.

Men det är inte det enda som är unikt – vindkraftparken är nämligen den första som byggs helt utan någon form av statsstöd, enligt Vattenfall.

Det första vindkraftverket är alltså på plats, och totalt sett kommer parken att bestå av 140 stycken. När Hollandse Kust Zuid är färdigställd 2023 handlar det om 1,5 GW och parken är då världens största. Energin som vindkraftverken genererar förväntas räcka till motsvarande två miljoner hushåll.

Fler vindkraftsparker på gång

Bara dagar efter det att man lyckades få den första turbinen på plats – meddelade energibolaget att man även deltar i urvalsprocessen för att få exploatera ytterligare två områden utanför den holländska kusten.

Vattenfall lägger anbudet på egen hand för som benämns Hollandse Kuste West Site VII, medan man för den andra lägger anbudet tillsammans med partnern BASF. I båda fall handlar det om färdigställande till 2026 och vardera område har utrymme för 700 MW.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt