De vill kyla servrar med vatten – därför är metoden aktuell igen

2021-04-23 11:00  

På 1970-talet var de allra flesta stora datorer vattenkylda, men på 1980-talet gick i stället trenden mot luftkylning. Nu är vatten som kylmedel populärt igen.

Miljöskäl är till stor del förklaringen till varför vätskekylda servrar har blivit intressant igen. Överskottsenergin från värmen går lättare att transportera och omvandla till nyttigheter när den är i form av vätska jämfört med luft.

– Att öppna en dörr på vardera sidan av en serverhall och låta självdraget blåsa bort överskottsvärmen i lokalerna är oerhört enkelt, men samtidigt slösaktigt. Den gröna våg som nu sveper genom samhället på alla nivåer tvingar datacenteraktörer att ta hand om värmen i stället för att släppa ut den, säger Karl Andersson, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet, till Ny Teknik.

Läs mer: Nu får KTH Sveriges snabbaste superdator – så ska den användas

Tillsammans med LTU-kollegan Michael Nilsson har han genom åren sett kyltrender komma och gå.

– Att kyla datorer med vätska i stället för med luft är visserligen effektivare, men det är också mer komplicerat. Vätska kan läcka och skapa problem på oväntade sätt, men samtidigt skapar vätskekylning en mer behaglig arbetsmiljö för dem som arbetar i datacentrumen då man slipper allt vindbrus som luftkylning medför, säger Michael Nilsson.

Samarbetar med Facebook

Just vätskekylning är i fokus för ett delprojekt som bedrivs på forskningscentrumet Cloudberry Datacenters, där Michael Nilsson är projektledare. Projektet omfattar 60 miljoner kronor under fyra år och en viktig samarbetspartner är den sociala mediejätten Facebook.

– Utan Facebooks jättesatsningar på att bygga serverhallar här i Luleå så hade nog projektet inte alls blivit av, säger Michael Nilsson.

Läs mer: Kallt saltvatten hjälper datacentret minska klimatavtrycket

En annan it-jätte som också satsar på vätskekylda servrar är Microsoft. Bolaget provade att sänka ner kraftfulla datorer i kylvätska med en kokpunkt på omkring 50 grader Celcius, vilket minskade strömförbrukningen med 5-15 procent.

Detta fick Microsoft att fortsätta utarbeta en lösning, som nu finns på plats i Microsofts datacenter i staden Quincy i USA.

Läs mer: Datacenter – en ny svensk basindustri: ”Vi börjar sticka ut”

– Det känns som big no-no att sänka ner datorer i vätska, men numera är ju beräkningskraft och lagringsplats åtskilda, samtidigt som det blir alltfler optiska komponenter inom datorernas värld. Vi ser nu storskaliga satsningar på vätskekylda serverhallar, och den här gången är de nog här för att stanna, säger Karl Andersson.

Anders Frick

Mer om: servrar Kylning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt