De viktiga skillnaderna mellan Iphone XS och XR

2018-11-17 06:11  

Är det bara Apple som gäller? Då ska du välja en Iphone XR. Men vill du ha mest telefon för pengarna är det dags att byta till någon av konkurrenterna.

Årets upplaga av Iphone kommer i tre olika modeller, XS, XS Max och XR. Här är allt du behöver veta om hur de skiljer sig åt.

Skärm

Hur mycket bättre är skärmen på en Iphone XS eller XS Max jämfört med den på en Iphone XR? Ja, kollar man specifikationerna så finns det skillnader. Den mest uppenbara är att XS-familjen använder oled, jämfört med lcd på XR. XS-modellerna har en pixeldensitet på 458 ppi (pixlar per tum), XR får nöja sig med 326 ppi.

Men om man lägger en Iphone XS Max och en Iphone XR bredvid varandra och spelar upp samma film på båda enheterna så får man anstränga sig för att upptäcka skillnaderna. Eftersom kontrast och svärta gör sig bättre med oled så är bilden på en Max en aning rikare, men verkligen inte så påtagligt att det är värt flera tusenlappar extra.

Det Apple gjort med lcd-skärmen är ett kapitel i sig. Den har samma krökning upptill och nedtill som XS och XS Max (men med något större kanter), trots att den formen är avsevärt mycket svårare att bygga när man använder lcd. Det beror på att lcd är bakgrundsbelyst, till skillnad från oled där man kan styra ljustillförseln för varje enskild pixel. För att komma runt det här har Apples ingenjörer byggt små gluggar för att kunna påverka ljusinsläppet där skärmen kröker sig, samt använt kantutjämningsteknik (anti-aliasing) för att få till den eleganta kurvaturen.

Kamera

Iphone XS, XS Max och XR har samma vidvinkelobjektiv på 12 megapixel och f/1.8-bländare. Samma kamera på framsidan (7 megapixel, f/2.2) med djupsensor och face id-teknik.

Men XR saknar de övriga två modellernas teleobjektiv (också 12 megapixel) med f/2.4-bländare. I praktiken betyder det bland annat att man får klara sig utan 2x optisk zoom, en annars väldigt användbar egenskap. Digital zoom finns, men kvaliteten blir lidande.

Däremot kan Iphone XR fixa porträttbilder med reglerbar bokeh-effekt. Utan det extra objektivet använder Apple maskininlärning för att skapa effekten. Det här är dock något Google lyckades med redan från och med Pixel 2. Och till skillnad från Pixel-telefonerna kan XR bara ta bokeh-bilder på människor.

Det kan också vara värt att poängtera att om kameran är det viktigaste i ditt val av telefon så finns det all anledning att spana in Huawei P20 Pro eller nya Mate 20 Pro.

Batteri

Enligt flera tester räcker batteriet längre i en Iphone XR än en XS eller en XS Max. En bidragande orsak bör vara att lcd-skärmen på en XR är mer energisnål än oledtekniken i XS-familjen. Enligt sajten Toms guide varar XR-batteriet i 11,26 timmar, jämfört med 10,38 timmar på en XS max och 9,41 timmar på en XS. Huaweis P20 Pro är dock helt överlägsen med sina 14,13 timmar.

Samtidigt är det vanskligt att stirra sig blind på dessa tester. När Ny Teknik testade batteriet i en XS Max räckte det i nästan ett dygn vid normal användning. Och hur man än vänder och vrider på det så är vi alla tvungna att ladda batterierna – oavsett modell – varje dag. En timme hit eller dit kommer inte att ändra på det.

Kommunikation

Med 4x4-mimo har XS och XS Max ett övertag på XR, som bara har 2x2-mimo. Mimo är en antennteknik som står för ”multiple input, multiple output” och innebär att flera antenner kan användas på samma frekvens. Ett test genomfört av PC Mag och Cellular Insights visade att XS och XS Max presterade mycket bättre än XR. 4x4-mimo är också standard i de flesta Android-telefoner som kommit det senaste året. Vid rätt förutsättningar (den aktuella basstationen måste, exempelvis, också ha stöd för 4x4-mimo) kan användaren uppleva högre hastigheter.

Mått

Iphone XR

Höjd: 150.9 mm. Bredd: 75.7 mm. Djup: 8.3 mm. Vikt: 194 gram. Skärm: 6,1 tum.

Iphone XS

Höjd: 143,6 mm. Bredd: 70,9 mm. Djup: 7,7 mm. Vikt: 177 gram. Skärm: 5,8 tum.

Iphone XS Max

Höjd: 157,5 mm. Bredd: 77,4 mm. Djup: 7,7 mm. Vikt: 208 gram. Skärm: 6,5 tum.

Iphone XR är 0,6 millimeter tjockare än både Iphone XS och XS Max. Det är faktiskt en skillnad som känns när man håller den i handen. Till och med en Iphone XS Max känns slankare än XR-modellen, trots att Max väger 14 gram mer. Notera också att den minsta modellen, sett till höjd, bredd och skärmstorlek, är Iphone XS.

XS Max har en enorm skärm. Det är inte bara av godo: att nå alla ytor på skärmen med bara en hand kan vara en utmaning.

Kapslingsklassning

Iphone XS och XS Max har tilldelats kapslingsklassningen IP68, vilket betyder att modellerna bör klara att sänkas ner i vatten på ett maxdjup på två meter, i upp till 30 minuter. Iphone XR har tilldelats kapslingsklassning IP67, med ett maxdjup på en meter. Man bör dock läsa det finstilta på Apples hemsida här: ”graden av tålighet mot vatten, stänk och damm är inte permanent och skyddet kan minska vid normalt slitage”.

IP-koderna fastställs av International Electrotechnical Commission. IP står för ”international protection” eller ”ingress protection”. Den första siffran anger dammtätheten, där det högsta värdet 6 betyder att produkten är helt och hållet dammtät.

Den andra siffran anger skydd mot inträngande vatten. Där är det högsta värdet 9 (oftare känt som 9K, som specifikt gäller för fordon). Har produkten en 9-klassning ska den klara högtryckstvätt i höga temperaturer.

Ram

Ramen mellan fram- och baksidorna på Iphone XS och XS max är tillverkade i rostfritt stål. På Iphone XR används istället aluminium.

Pris

Iphone XR, 64 gb: 9000 kr. 128 gb: 9500 kr.

Iphone XS, 64 gb: 11100 kr. 256 gb: 12600 kr.

Iphone XS Max, 64 gb: 12400 kr. 256 gb: 14500 kr.

Samsung Galaxy Note 9, 128 gb: 9500 kr.

Oneplus 6T, 128 gb: 6300 kr.

Huawei Mate 20 Pro, 128 gb: 10000 kr.

Huawei P20 Pro, 128 gb: 7500 kr.

Iphone XS och XS Max säljs inte med minne på 128 gigabyte. Det är rätt så märkligt, med tanke på hur få användare som behöver lagring på 256 gigabyte. Trenden går snarare mot att lasta data i diverse molntjänster. Så kan man stå ut med en Iphone XS Max på 64 gigabyte sparar man 2100 kronor jämfört med nästföljande Max-modell, den på 256 gigabyte.

Å andra sidan kan man komma ner ytterligare nästan 3000 kronor i pris (och få mer lagringsutrymme) genom att välja en Iphone XR med 128 gigabytes lagring. Då får man en något mindre kapabel kamera, en något sämre skärm och ett bättre batteri. Men bara Apple kan komma undan med att sälja en ”budgetmodell” för över 9000 kronor. Samtidigt är den ”budgetmodellen” så kvalitetsmässigt nära XS och XS Max att den borde vara det självklara valet för de flesta.

Det mest rationella är dock att välja en telefon från någon av konkurrenterna, som levererar minst lika mycket kvalitet till ett betydligt lägre pris.

Peter Ottsjö

Mer om: Iphone Apple

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt