De renar industrins förorenade vätskor utan gifter – med uv-ljus

2018-10-12 06:00  

Bakterier i processvätskor är ett problem inom verkstadsindustrin. När lagstiftningen skärps för biocider vädrar Wallenius Water Innovation i Stockholm morgonluft för sin giftfria uv-teknik.

En kvalmig doft av svavel slår emot en när den lufttäta dörren öppnas till det lilla bakterielaboratoriet längst in i lokalerna. Flaskor och dunkar med skäroljor och andra processvätskor trängs för provtagning och mätning.

– Man tycker ju att det luktar verkstad, helt enkelt. Men det vi känner är lukten av bakterietillväxten i vätskorna, säger Ulf Arbeus, vd på Wallenius Water Innovation (WWI).

Mikroorganismer är ett av verkstadsindustrins osynliga problem, som ständigt lurar bakom kulisserna.

– Vissa bakterier luktar inte ens, men kan ändå vara oerhört destruktiva, säger Hans Ahlgren, marknadschef på WWI.

Miljoner bakterier per milliliter – kan kräva driftstopp

Ett riktmärke för en välmående skärvätska är maximalt 10 000 bakterier per milliliter, men när celldelningen börjar går tillväxten exponentiellt. Plötsligt kan vätskan innehålla flera miljoner bakterier per milliliter, och man måste göra ett oplanerat, kostsamt driftstopp för att byta vätska.

Traditionellt motarbetar man bakterietillväxten genom att blanda vätskorna med starka biocider, som oftast är väldigt effektiva. Men de förknippas i varierande grad med olika hälsorisker.

– Idealiskt vore ju att hitta ett ämne som är giftigt för bakterier men ofarligt för människor. Problemet är ju att precis som bakterier består även vi av celler, säger Ulf Arbeus.

Läs mer: Vegetabilisk maskinolja testas i Gnosjö

Europeiska arbetsmiljöbyrån anser det bevisat att omkring 80 000 dödsfall per år orsakas av exponering för cancerframkallande ämnen i arbetsmiljön inom EU. På nationell svensk nivå stod kemiska eller biologiska faktorer för 10 procent av de anmälda arbetssjukdomarna 2017, enligt Arbetsmiljöverkets senaste helårsstatistik.

Rapporterna specificerar inte hur många av dessa fall som kan kopplas till biocider i industriella processvätskor. Därtill är mörker­talet stort, eftersom kemikalierela­terade arbetssjukdomar ofta uppträder med många års fördröjning.

Riskerna är dock tillräckligt väl belagda för att de europeiska kemikalieförordningarna Reach, CLP och BPR ska ändra sina regelverk för biocidanvändning. Närmast på tur står tre av de vanligaste formaldehydavgivarna i skärvätskor, som kommer att klassificeras som cancerogena från den 1 december i år.

Det innebär att de inte längre får användas om det är tekniskt möjligt att ersätta dem, och de företag som lyckas utverka undantag måste bland annat föra register över alla medarbetare som kommer i kontakt med substanserna.

– Skruvarna dras åt, kommenterar Ulf Arbeus.

Wallenius Water: ”Som en dialysmaskin för verkstaden”

Detta kan öppna en enorm marknad för WWI, som utvecklar olika uv-renare under varumärkesnamnet Fluid Worker. I grund och botten handlar det om att leda in processvätskan i en reaktor, där de utsätts för ultraviolett ljus i våglängder som förstör bakteriernas dna så att de inte kan föröka sig.

Ulf Arbeus beskriver tekniken som en dialysmaskin för verkstaden.

– Man ansluter två slangar mellan verkstadsmaskinen och en Fluid Worker. Installationen går på någon halvtimme och man behöver varken rörmokare eller elektriker, säger han.

Att utveckla reaktorn har dock inte varit lika enkelt.

– En akilleshäl för uv-produkter är att även väldigt små föroreningar, exempelvis joner som bildar beläggningar på kvartsglaset, kommer att försämra prestandan över tid. Här kör vi ju dessutom skärvätskor, som förutom vätskans egen kemi kan innehålla föroreningar som metaller och läckoljor från bearbetningen, säger Ulf Arbeus.

Läs mer: Nytt grafenfilter förvandlar förorenat havsvatten till dricksvatten

Vanliga lösningar på beläggningsproblemet är att tömma reaktorn och rengöra glasytorna, eller att installera en ”wiper” som går fram och tillbaka över glaset enligt samma princip som vindrutetorkarna på bilen.

– Men vi har lagt ner enormt mycket arbete på att ta fram en reaktor som rengör sig själv, säger Ulf Arbeus.

Till slut landade man i en patentsökt lösning med en mycket liten automatisk ”wiper” i en tunn spalt mellan reaktorvägg och ljuskälla. Målet var att utveckla ett underhållsfritt system.

– Och nu är vi framme. Vi har sett att även i de svåraste tänkbara miljöerna, exempelvis hos industrier som hanterar gjutjärn med grafit, så hålls kvartsglaset rent, säger Hans Ahlgren.

Samarbetar med SKF, SSAB och Siemens

Förutom att man slipper hälsofarliga biocider ska man också få lägre kostnader, då processvätskan får längre livslängd, och en stabilare produktion till följd av att reningen sker kontinuerligt. Bland de svenska industrier som redan använder systemet kan nämnas SKF, Sunfab Hydraulics, SSAB och Siemens Industrial Turbomachinery.

Men i samarbete med den globala processvätskeleverantören Houghton PLC finns systemet ute på fälttester hos en mängd olika europeiska företag, uppger Hans Ahlgren.

– I praktiken har vi nu en betydande närvaro i hela Europa, och det är klart vi får en stor draghjälp av förändringarna i regelverken, säger han.

Och det är en stor marknad Wallenius Water Innovation hoppas på att nå.

– Uppskattningsvis finns det fem miljoner system i drift i verkstadsindustrin världen över. Bara marknaden för skärvätska omsätter cirka 10 miljarder dollar globalt. Kan vi nå bara en liten del av allt detta så har vi en enorm tillämpning, säger Ulf Arbeus.

Wallenius Water utvecklade rening av ballastvatten

WWI är ett miljöteknikföretag bildat 2018 ur Wallenius Water, som under mer än ett decennium tillsammans med Alfa Laval utvecklade och marknadsförde system för uv-ljusrening av ­ballastvatten. Systemet, Pure Ballast, har en världsledande position inom sitt fält.

Företaget har även arbetat med andra miljöutmaningar, och bland annat utvecklat det uv-ljusbaserade vattenreningssystemet Aqua Worker, som används i sjukvårdssektorn och inom den norska fiskodlingsnäringen.

Fluid Worker introduceras nu i hela Europa.

Företaget har cirka 15 anställda i Sverige och Tyskland.

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt