De gör diamanter av koldioxid från jättesugen

2022-03-08 10:35  

Startupen tillverkar artificiella diamanter där råvaran är kol som hämtas ur luften.

Artikeln är uppdaterad

Aether drog igång 2018 med syftet att utgöra ett alternativ för att fånga in koldioxid. Affärsidén är att använda kolet i luften för att tillverka diamanter. Enligt den amerikanska startupen motsvarar varje metrisk karat 20 ton koldioxid som har plockats ur atmosfären, skriver Interesting Engineering.

Metrisk karat är en viktenhet för diamanter och andra ädelstenar, samt pärlor – inte att förväxla med guldets karat, som anger guldhalten i en legering. En metrisk karat motsvarar 200 mg.

Läs mer: Hur realistiskt är det att fånga in koldioxid direkt från luften i Sverige?

Företagets idé kan låta långsökt men företaget har faktiskt redan lyckats med uppgiften. Under 2021 tillverkade bolaget ”hundratals karat”, vilket åtminstone motsvarar 20 gram, och företaget levererade de första diamanterna till kunder. För 2022 är tanken att tusentals karat ska produceras.

Koldioxid från Climeworks jättesug på Island

Råvaran köps in från schweiziska Climeworks. På Island har Climeworks, pionjär inom området, byggt världens största anläggning för att fånga in koldioxid ur atmosfären.

Världens hittills största DAC-anläggning, Orca, finns på Island och drivs med teknik utvecklad av schweiziska Climeworks. Foto: Arni Saeberg/Climeworks

Efter leverans av koldioxiden till USA applicerar Aether sin egenutvecklade process som omvandlar koldioxiden till metan. Den pumpas sedan in i diamantreaktorer. Där växer de råa ädelstenarna till under några veckor, genom kemisk ångdeposition.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Så här fångar vi in koldioxid i framtiden

Att hetta upp gas till väldigt höga temperaturer i nära vakuum är en energikrävande process, men för ändamålet använder bolaget endast el från ”koldioxidfria källor” som sol och kärnkraft. Stenarna slipas sedan i Surat i Indien för att slutligen säljas i New Yorks diamantdistrikt.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt