De fastkörda styrstavarna är loss – Forsmark 2 är i drift

2021-08-27 16:30  

16 styrstavar fastnade i reaktor 2 på Forsmarks kärnkraftverk, vilket ledde till att blocket var ur produktion en hel vecka. Men under fredagseftermiddagen gick reaktorn igång igen.

(Texten har uppdaterats.)

Reaktorn snabbstoppades automatiskt under natten till måndagen den 23 augusti. Det innebär att kärnklyvningen i reaktorn avbryts.

Enligt Forsmarks kraftgrupp orsakades felet av en reglerventil på turbinens huvudångsystem.

– Det visade sig vid felsökning att det var fel på en lägesgivare som fick bytas ut. Alla säkerhetsfunktioner har fungerat som de ska, säger presschef Josef Nylén till Ny Teknik.

”Styrstavarna har fastnat”

Men när reaktorn skulle startas igen uppstod ett nytt problem.

– Ett antal styrstavar följde inte med ut från härden. Det måste åtgärdas innan vi kan starta igen, felsökning pågår, säger Josef Nylén.

Det var 16 av 161 styrstavar som inte gick att manövrera ut vid återvärmning av reaktorn.

Läs mer: Ringhals reaktorer rivs – så här ska det gå till

Efter felsökning meddelade Josef Nylén under onsdagen att felet hänger ihop med ett elektronikskåp.

– Styrstavarna har varit fullt inskruvade, men signal har kommit om att de ska fortsätta skruvas in ytterligare ett antal sekunder. Det har gjort att de här styrstavarna har fastnat, säger han.

”Delar av drivdonen har nypt fast”

Styrstavarna skjuts in i reaktorhärden underifrån vid ett automatiskt stopp. När systemet gav en felaktig signal körde styrstavarnas drivdon emot det så kallade inre mekaniska stoppet, som sitter under reaktortanken.

Styrstavarnas drivdon sitter under själva styrstavarna och alltså under reaktortanken.

– Delar av drivdonen har nypt fast och det har inte gått att skruva ut styrstavarna, säger Josef Nylén.

Drift tidigast på torsdag

Driftstarten justerades flera gånger under veckan. Men på fredagseftermiddagen den 27 augusti började reaktorn producera el igen.

– Åtgärdsarbetet har gått enligt plan. Samtliga styrstavsdrivdon som har suttit fast har tagits loss. Felet i styrsystemet som rör manövreringen av styrstavarna har lokaliserats och den felaktiga komponenten är utbytt, säger Josef Nylén.

Liksom de två övriga reaktorerna på Forsmarks kärnkraftverk är reaktor 2 en kokvattenreaktor, med en effekt om 1 118 MW.

Läs mer: Små, modulära reaktorer – är det framtidens kärnkraft?

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt