De bygger datacenter som drivs med bränsleceller

2020-06-22 06:00  

Rise har fått anslag till att bygga ett vattenkylt datacenter som drivs med bränsleceller. Samtidigt går det att återanvända kylvattnet.

I takt med utbyggnaden av 5g-nätet spås ett nytt behov av beräkningskraft i nära anslutning till användarna. Det som på it-språk brukar kallas för edge computing.

Forskningsinstitutet Rise testbädd Ice data center i Luleå har nu fått anslag för att bygga en prototyp på en variant av ett sådant kompakt datacenter i nätverkets utkant, ett som inte ska öka belastningen på elnätet. Detta genom att driva anläggningen med hjälp av bränsleceller.

– Just nu håller vi på att rita konceptet och till hösten hoppas vi kunna bygga ett litet experiment. Nästa år ska vi kunna driftsätta datacentret och köra det i ett år, säger Tor Björn Minde som är enhetschef på testbädden.

Anläggningen är tänkt att bestå av två vattenkylda serverrack från det spanska bolaget Submer och bränsleceller med en kapacitet på cirka 30 kW som levereras av tysk-italienska Solid Power.

Cellerna kan drivas med antingen biogas eller vätgas. Beroende på hur elmixen i det lokala elnätet ser ut kan en sådan installation minska koldioxidutsläppen från driften av datacentret.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Datacenter, energi och utsläpp

Belastar inte elnätet

En annan stor fördel är möjligheten att installera datacenter i storstäder utan att öka belastningen på elnätet. Som Ny Teknik skrivit tidigare förbrukar datacenter stora mängder el, och i de redan ansträngda näten runt storstäderna är utbyggnad inte alltid ett alternativ och i vissa fall förbjudet.

Enligt beräkningar som Tor Björn Minde gjort baserat på prognoser för edge computing skulle det bara i Stockholms innerstad kunna finnas ett behov av nyetablering av datacenter med en installerad kapacitet på uppemot 1 MW. I Storstockholm skulle siffran hamna närmare 10 MW.

Den här typen av edge computing har i grova drag två tillämpningar. Antingen kan man flytta en arbetsbörda från en mobil enhet till ett närliggande datacenter. Med 5g-nätets höga hastigheter och låga fördröjning går det att köra kraftfulla applikationer på en närliggande server utan att tappa någon nämnvärd prestanda.

Den andra tillämpningen handlar om att flytta applikationer som i dag körs i molnet, alltså på ett mer eller mindre avlägset datacenter, till ett mindre datacenter placerat vid en basstation. Båda dessa användningsområden spås få ett stort genomslag när 5g-nätet är fullt utbyggt på de högre frekvenserna.

Projektet ingår i det EU-finansierade forskningsprojektet W.E. District som kretsar kring fossilfria lösningar för kylning och uppvärmning i stadsmiljö. Tanken är nämligen att datacentret ska jobba dubbelt genom att bidra till fjärrvärmenätet.

Läs mer: Svenska tekniken som används för att testa alla 5g-telefoner

Bidrar till fjärrvärmenätet

Kallt vatten går att hämta från återmatningen på fjärrvärmenätet, sedan leds det genom datacentret för att kyla både serverutrustningen och cellerna. Slutprodukten blir hett vatten som via en värmeväxlare kan ledas tillbaka till nätet.

– Det finurliga i kråksången är att vi kan ta vattnet som kommer ut ur kylningen av datacentret och använda för att kyla bränslecellerna. Vattnet som kommer ut på andra sidan kan gå uppemot 100 grader, så hög värme gör att man kan ta in vattnet direkt i fjärrvärmenätet eller någon industriprocess utan att använda värmepump, säger Tor Björn Minde.

Rise har hittills fått in ungefär 12 miljoner kronor i anslag från EU, och har sökt ytterligare runt 4 miljoner kronor från Energimyndigheten. Det ska räcka till att bygga anläggningen och drifta den i ett år.

Lösningen beräknas kunna bli uppemot 66 procent mer energieffektiv än ett motsvarande datacenter med luftkylda servrar som är anslutna till elnätet.

– Vi är väldigt nöjda med konceptet, nu måste vi bara bevisa att det fungerar. Därför ska vi bygga det här experimentet, säger Tor Björn Minde.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt