Premium

Dåtidens drönare – duvorna blev pionjärer för flygbilder

Julius Neubronner, en apotekare med intresse för fotografi och brevduvor, ville övertyga armén om att fåglar var bästa sättet att fotografera från luften. Men teknikutvecklingen sprang om honom, och det blev flygplanen som tog kamerorna till nya höjder.

Publicerad

En dag flög en av Julius Neubronners brevduvor vilse i dimman på sin väg hemåt med ett recept på medicin. En rovfågel hade kanske slagit till. Men en månad senare dök den upp igen, fet och välmående. Var hade den varit? Neubronner började dagdrömma om att förse sina duvor med automatiska kameror för att se var de rörde sig.

Det visade sig senare att duvan gästat en kock i Wiesbaden, några mil från Neubronners apotek i den tyska staden Kronberg nära Frankfurt.

Julius Neubronner var då, i början av 1900-talet, lite över 50 år gammal och en respektabel apotekare som till och med haft den tyska kejsarinnan Viktoria av England som klient. Han var också en mycket engagerad amatörfotograf. Fadern, Wilhelm Neubronner, hade använt brevduvor för att ta in recept på diverse läkemedel från trakten runt Kronberg, men slutade när byarna fick egna apotek. Julius återupptog tjänsten och utvecklade den. Duvorna fick nu hämta kemikalier från Neubronners leverantör inne i Frankfurt och göra brådskande leveranser till ett sanatorium i Falkenstein några mil bort.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera