Därför satsar Energimyndigheten på kärnkraft – trots mål om förnybar el

2022-01-12 14:30  

Skattepengar satsas på ett nytt kompetenscentrum om kärnkraft – trots att målet om 100 procent förnybar elproduktion år 2040 ligger kvar. Hur går det ihop?

Målet om 100 procent förnybar elproduktion 2040 togs fram i samband med Energiöverenskommelsen mellan fem politiska partier 2016. Trots att överenskommelsen senare sprack, ligger målet kvar som en inriktning för energipolitiken, beslutat av riksdagen.

Formuleringen är något dubbeltydig men innebär att 100 procent förnybar elproduktion år 2040 är ett mål, inte ett stoppdatum som förbjuder kärnkraft.

Men minst två energiministrar har förtydligat att kärnkraft inte räknas som förnybar elproduktion. Trots att flera riksdagspartier på senare tid har förespråkat nya satsningar på kärnkraft i Sverige är alltså målet för energipolitiken noll procent kärnkraft efter 2040.

Så hur kommer det sig då att Energimyndigheten nyligen beslutade att bevilja 25 miljoner kronor till ett nytt kompetenscentrum om SMR, små och modulära kärnreaktorer?

– Kompetenscentrumet handlar om att bygga upp långsiktig kunskap och kompetens och gynna ett långsiktigt samarbete mellan akademi och industri. Det är ett område där det finns ett stort behov av kompetens, oavsett om det blir aktuellt att bygga ny kärnkraft eller inte, säger Rémy Kolessar, avdelningschef för forskning, innovation och affärsutveckling på Energimyndigheten, till Ny Teknik.

Med tanke på det energipolitiska målet om förnybar elproduktion ser det ut som om Energimyndigheten går emot sina egna instruktioner?

– Det finns inget i våra instruktioner som förbjuder forskning om kärnkraft, det framgår av vårt regleringsbrev. Och när det gäller SMR så kan det finnas en möjlighet för export av svensk teknik om det skulle utvecklas, säger Rémy Kolessar.

Men kompetenscentrumet har inte som mål att utveckla teknik för export utan att SMR ska byggas just i Sverige?

– När det gäller SMR är potentialen kopplad till export om det skulle utvecklas en kärnkraftsindustri i Sverige, säger Rémy Kolessar.

Fanns det med i Energimyndighetens resonemang att det snart är riksdagsval snart och att målet om förnybar elproduktion kanske tas bort?

– Absolut inte. Det har varit en omfattande utlysning med omfattande beredning och många ansökningar som har varit väldigt bra. Det har inget med det att göra, säger Rémy Kolessar.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt