Därför kan danska energiön bli perfekt för datacenter

2022-09-30 10:01  

Den danska energiön ska inte bara förse landet med grön energi. Den kan också bli en digital knutpunkt, tack vare tillgången till grön el och billig kyla.

Danmark planerar att bygga världens första artificiella energiö i Nordsjön, runt åtta mil från Jyllands kust. Den ska bli ett nav för tio havsbaserade vindkraftsparker med en planerad installerad kapacitet på 10 GW, när ön är fullt utbyggd ska den kunna förse minst fem miljoner hushåll med vindkraftsel, enligt danska Energistyrelsen.  

Men förutom elproduktion kan ön spela en roll i digitaliseringen av både energisektorn och de omgivande länderna.  

– Energiön har en strategiskt sett intressant placering, den kan användas som en hubb för att koppla ihop länder eller som en språngbräda för bygger av nya undervattenskablar, säger Sofia Dinesen som är hållbarhetschef på Globalconnect.  

Bolaget är störst i Norden på internetinfrastruktur och har anlagt över 150 000 kilometer fiberkabel i regionen. Energiön utanför Jylland skulle kunna bli ett nav för kopplingar till kontinenten, det finns planer på direktanslutningar från ön till Danmark, Norge, Storbritannien, Tyskland och Nederländerna. 

Läs mer: Nya löftet: Tio gånger mer havsvind 2050 än i dag

Uppkoppling blir centralt

Upphandlingen av vem som ska bygga ön förväntas starta under 2023. Flera företagskonsortier planerar att lämna in anbud, och Globalconnect ingår i ett av dem som leds av energibolaget Ørsted och den danska pensionsfonden ATP, motsvarande en av de svenska AP-fonderna.  

Exakt vilka krav som den danska staten kommer att ställa vid upphandlingen återstår att se, men troligtvis kommer digital innovation att ingå.  

– Vi har tagit fram ett koncept där konnektivitet är helt inbyggd i öns design. Det kommer att finnas hotell, en hamn och många andra aktörer som behöver uppkoppling. Det kommer att krävas hundratals personer för att driva ön och de behöver uppkoppling både för sina arbeten och för att kunna ha ett normalt liv där de kan se på Netflix eller ringa sina familjer på Facetime, säger Sofia Dinesen.  

Men det är inte bara de som bor och arbetar på ön som kan dra nytta av tekniken. Globalconnect ser en möjlighet att anlägga datacenter ute på ön.  

– Det talas mycket om att datacenter är bland de största energiförbrukarna och vilken typ av energi de använder är viktigt. Både ur ett miljöperspektiv och ur ett kommersiellt perspektiv, säger Sofia Dinesen. 

Läs mer: Tyskland satsar på dansk energiö: ”Ett flaggskeppsprojekt”

Billig kylning

Många av de stora datacenteroperatörerna har gjort stora investeringar i grön energi, eller anlagt vindkraftsparker eller solcellsanläggningar i anslutning till sin verksamhet. På energiön skulle det finnas möjlighet till en direktlina till vindkraftverken som anläggs i havet runtomkring.  

– Om man placerar ett datacenter på energiön kan den ligga på vindkraftsparkernas elnät och drivas till 100 procent av grön energi, direkt från källan, säger Sofia Dinesen.  

Det kalla havsvattnet i Nordsjön ger också potential till billig och energieffektiv kylning av servrarna i ett datacenter. Globalconnect tittar på ett flertal tänkbara tekniklösningar, och nämner bland annat det undervattensdatacenter som Microsoft testkört utanför Skottland.  

– Det är inget vi har på ritbordet i dag, men vi undersöker olika möjligheter för att bygga innovativa datacenter som använder så lite energi som möjligt. Även nya smarta lösningar som vi inte sett i drift förut, säger Sofia Dinesen.  

Konsortiet som leds av Ørsted och ATP är inte ensamma om att titta på datacenterlösningar till ön. En konkurrerande företagsgrupp som leds av investeringsfonden Copenhagen Infrastructure Partners har liknande planer i sina skisser på hur energiön kan byggas upp, rapporterar danska Ingeniøren

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt