Därför hindrar Kina de egna techbolagen

2021-08-18 07:00  

Samtidigt som Kina vill bli allt mindre beroende av Silicon Valley och resten av omvärlden så slår de kinesiska myndigheterna kraftfullt ner mot inhemska teknikbolag som Tencent, Alibaba, Bytedance och Didi. Hur går det ihop? Ny Teknik förklarar.

Medan resten av världen använder Google, Facebook och Uber så använder kineserna Baidu, Wechat och Didi. Nästan varje västerländsk app eller webbtjänst som blockeras av de kinesiska myndigheterna har en inhemsk motsvarighet, som används flitigt av de egna invånarna. Enbart Wechat har exempelvis långt över en miljard aktiva användare.

Läs mer: “Kina måste minska sitt teknikberoende till omvärlden”

Kinas ambition är att göra landet så oberoende som möjligt av resten av världen. Trots det har myndigheterna nyligen kraftfullt slagit ner mot en stor mängd av landets egna teknikbolag. Här är ett litet urval av alla händelser:

  • It-konglomeratet Alibaba drabbades av böter på drygt 18 miljarder kinesiska yuan, motsvarande 24 miljarder kronor. Enligt myndigheterna har bolaget missbrukat sin dominerande ställning på marknaden.
  • Börsnoteringen av Alibabas systerbolag Ant Group stoppades strax innan den var planerad att genomföras – detta efter att grundaren Jack Ma i ett frispråkigt tal kritiserat kinesiska banker.
  • Samåkningstjänsten Didi Chuxings app plockades bort från appbutikerna, bara dagar efter att bolagets aktie listats på börsen i USA.
  • Tiktoks ägare Bytedance stängde ner en stor del av sin utbildningsverksamhet för att inte bryta mot Kinas nyligen införda regler kring onlineutbildning. De nya reglerna förbjuder även utländska investeringar i utbildningssektorn.
  • Tencent Music anklagades för att ha brutit mot Kinas konkurrenslagar, och Tencents aktier rekordrasade på grund av rykten om en förestående räd från myndigheterna.
  • Kina slog i maj hårt mot utvinningen av Bitcoin och andra kryptovalutor, något som fick flera bolag allt helt sonika lämna landet.

Läs mer: ”Myndigheterna i maskopi med hackare”

Hur går det ihop?

Det korta förklaringe är: data. När varenda app och webbtjänst samlar in specialiserade data om användarna så ger det bolagen detaljerade insikter om användarnas beteende – något som kinesiska myndigheter inte kan tillåta privata bolag att ha. Didi Chuxing gjorde till och med in ljudupptagningar från taxibilarna – något som kan ge väldigt djupa insikter om enskilda individer.

Data är makt

Kinesiska myndigheterna har hänvisat till bland annat just integritetsaspekter när bolagen fått böter eller drabbats av sanktioner – men förklaringen är inte enbart så enkel. Data är makt och makten i Kina ska ligga i kommunistpartiets händer, snarare än hos privata bolag – det är partiets inställning.

Läs mer: Mångmiljonböter för att skicka bilder från vägtullar till Kina

Det är också förklaringen till att bolag som exempelvis Huawei, som redan står partiet nära, inte har drabbats av myndigheternas senaste nedslag. Det säger frilansjournalisten Jojje Olsson, som länge har bevakat Kina, till Ny Teknik.

– Dels ser kinesiska myndigheter i dag på data och information som en tillgång, vilken innebär makt. Man vill inte att privata företag ska bli så mäktiga att de på något vis utmanar regimen. Dels vill man från Pekings håll stoppa alla möjligheter för utländska investerare att komma över eventuella personliga data som kinesiska företag sitter på, säger Jojje Olsson.

Läs mer: “Kina måste minska sitt teknikberoende till omvärlden”

Enligt den statligt stödda publikationen Global Times är tillslagen mot teknikbolagen viktiga eftersom, som det står, ”ingen internetgigant tillåts bli en superdatabas som har mer personliga data om det kinesiska folket än landet självt”.

– Det finns ett inslag av att man inte vill att landets stora teknikjättar ska utnyttja stora mängder information för att skaffa sig monopolställning - låt vara att det är kinesiska myndigheters censur av konkurrerande appar som gjort att företag som Tencent och Alibaba skaffat sig en så pass dominerande position till att börja med, säger Jojje Olsson.

Nya regler ute på remiss

Vad händer då framöver? Just nu har ett antal nya regler för konkurrens och hanteringen av känsliga data gått ut på remiss. Reglerna har publicerats av Kinas myndighet för marknadsreglering (SAMR) med en remisstid fram till den 15 september.

Elon Musk bygger nu datacenter åt Tesla i Kina. (Arkivbild) Foto: Xinhua/Polaris

I regelverket ingår, enligt TT, bland annat ett förbud mot att använda data eller algoritmer för att styra internettrafik eller påverka användarnas val. Planerna är att även införa ett förbud mot att, med tekniska verktyg, utan tillstånd samla in och använda affärsdata från andra företag. 

Läs mer: Data från Tesla i Kina stannar i Kina

Dessutom vill Kina införa nya regler som ska skydda kritisk it-infrastruktur. Det handlar bland annat om att all försäljning av produkter eller tjänster på nätet ska prövas ur ett nationellt säkerhetsperspektiv.

Vad som händer i praktiken när dessa regler införs återstår att se, men helt klart ger de Kinas myndigheter ytterligare möjligheter att återta makten över medborgarnas data från landets privata bolag.

Läs mer: Amerikansk storsatsning på inhemsk teknik ska utmana Kina

Anders Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt