”Dags att lägga ned mobilmässan MWC – i fysisk form”

2022-02-28 16:29  

KRÖNIKA. Metaverse är framtiden, enligt telekomindustrin. Men om industrin ska bli tagen på allvar så är det dags att lägga ner Mobile World Congress och i stället arrangera mobilmässan i just metaverse, skriver Ny Tekniks Anders Frick, på plats i Barcelona.

Det räcker inte med digitala möten för att göra business – men man kommer ganska långt. Det har pandemin och två års uppehåll för Mobile World Congress visat.

I dag måndag drar mobilmässan i Barcelona i alla fall igång igen. Den brukar årligen locka över 100 000 besökare, men i år lär färre än 60 000 personer vara på plats på telekomvärldens motsvarighet till Almedalsveckan.

På grund av pandemin var det tre år sedan sist, och på ytan ser det mesta ut som det brukar. Men i kaffeköerna pratas det om det verkligen behövs en fysisk mobilmässa varje år: ”Vi tappade ju inga affärer, varken förra eller förrförra året. Dessutom är det dyrt att vara med, plus att den ligger mitt i sportlovsveckan för oss stockholmare”, säger en telekomchef i väntan på sin croissant och kaffe latte.

MWC i Barcelona, 2022. Foto: Anders Frick

Läs mer: ”Jag försökte se Samsungs lansering i metaverse men gick vilse”

Det är färre personer här, montrarna är mindre – men alla som är här pratar om hur kul det är att ses igen. Här är några spaningar för årets mässa:

• Metaverse. Telekomindustrin har insett att man måste behöver use cases, och metaverse är ett klockrent sådant. It- och telekomvärlden blir allt mer sammankopplade, men frågan är om industrin verkligen på riktigt tror på det metaverse som man lyfter fram?

• MWC var ursprungligen en telekommässa och det märks fortfarande när teknikcheferna pratar megabit, megahertz och halvledarbrist.

MWC i Barcelona, 2022. Foto: Anders Frick

• Apple. De är som vanligt inte här. Hur kan man ha en mobilmässa utan Apple?

• Snabbare och bättre. För 20 år sedan pratade alla om 3g, för drygt tio år sedan om 4g och nu är det 5g. Samtidigt blir det alltmer utmanande för operatörer och teknikbolag att hitta användarfall som visualiserar hur bra det är med 5g – och 6g.

• Prylar. MWC är inte CES, men i brist på användarfall visar tillverkare och operatörer upp vad man har. Det är nästan skrattretande hur många racerbilsdemos som finns på mässan.

MWC i Barcelona, 2022. Foto: Anders Frick

• Kina. De kinesiska aktörerna tar alltmer plats. Huawei satsar stort och lanserade nyss en ”Kindledödare”. China Mobile höll en keynote i morse. Både TCL och Oppo lanserar nya telefoner och Xiaomi har hintat om nya prylar för det smarta hemmet. För att nämna något.

MWC 2022. Foto: Anders Frick

Framtiden för mobilmässan då? Ja, telekombolagen tror ju på metaverse som framtiden för konsumenter och andra industrier. Men ska man bli trodd på så behöver telekombolagen leva som man lär och helt enkelt eliminera den fysiska mässan i Barcelona. Först då ökar trovärdigheten i allt snack om metaverse.

Anders Frick

Mer om: Telekom MWC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt