Då lanserar Ford batteridrivna versionen av pickupen F-150

2020-06-15 14:45  

Modellen dominerar över alla andra i sitt segment, och nu har Ford avslöjat att den batteridrivna versionen av F-150 lanseras 2022. Kommer el-pickupen även att kunna slå Teslas Cybertruck? 

Ford har flaggat för att en batteridriven version av deras storsäljande pickup F-150 är på gång, och förra året genomfördes ett jippo där prototypen drog ett tåg på 567 ton. Det var en gliring mot Tesla, men att istället lansera ett färdigt alternativ till Elon Musks Cybertruck hade sannolikt varit ännu bättre.

Nu meddelar Ford äntligen ett datum då den batteridrivna versionen anländer. I mitten av 2022 lanseras den tillsammans med Fords skåpbil Transit, även den utan förbränningsmotor, rapporterar Carscoops. Det innebär en senareläggning, eftersom Ford tidigare sagt att den ska nå marknaden innan 2022.

Läs mer: Efter beskedet – Tesla högst värderade fordonstillverkaren i världen

Prototypen som drog tåget var baserad på en utgående modell, och produktionsversionen av el-pickupen kommer att bygga på nya F-150 där bensinversionen presenteras den 25 juni.

– Vi är nummer 1 på pickup- och skåpbilsmarknaden i Västeuropa och USA – och det här är vår chans. Vi elektrifierar och är samtidigt ett varumärke som folk litar på, säger Ford-chefen Jim Farley.

Längre fram när försäljningen drar igång så får vi svar på om Tesla med Cybertrucks extrema formgivning har lyckats höja ribban för köparnas estetiska preferenser – eller om de istället föredrar den mer hemtama designen hos F-150.  Det finns en del som talar för det senare.

Läs mer: Toyota-hybriden Rav4:s räckvidd krossar konkurrenterna

Fords F-serie har dominerat pickup-försäljningen i USA sedan 1977, och juvelen i kronan är F-150. 2018 stod Ford för 38 procent av alla "full-size trucks" som såldes på hemmaplan. Försäljningen landade på en miljon exemplar av F-150 samt Super Duty-versionen. Därmed slogs ett nytt rekord – vilket gav bolaget intäkter på mer än 50 miljarder dollar.

John Edgren

Mer om: FORD

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt