Då kan ladda hemma-stödet återinföras

2019-05-31 06:00  

De skrotade bidragen för installation av laddbox ska tillbaka enligt januariöverenskommelsen. Men när kommer det – och hur ska man agera som elbilsköpare?

När det så kallade ladda hemma-stödet infördes 2018 var förväntningarna stora. Nu fick småhusägare möjligheten att få stöd för att installera hemmaladdare för elbilar. Ett sätt att gynna omställningen till en fossilfri transportsektor, motiverade klimatminister Isabella Lövin (MP) det hela.

Stödet innebar att den som installerar en laddstation för elbilar eller laddhybrider vid hemmet får bidrag för hälften av kostnaderna. Dock är maxtaket satt till 10 000 kronor.

Men intresset var svalt, och i den gemensamma budgeten från Moderaterna och Kristdemokraterna som klubbades igenom i december 2018 ströks stödet.

Med stöd av Centerpartiet och Liberalerna har regeringen bestämt sig för att blåsa nytt liv i satsningen och elbilsköpare ska återigen få bidrag för att installera laddare. Det framgick i vårändringsbudgeten, dock specificerades det inte hur det nya stödet skulle utformas.

På Naturvårdsverket, myndigheten som handlägger stödet, har man ännu inte öppnat upp för nya ansökningar. Tomas Hallqvist, enhetschef för miljöbidrag, säger att de sitter lite i blindo och förbereder bäst de kan. Detta eftersom de i dagsläget inte vet hur stödet kommer att se ut när det återinförs.

”Vill man vara helt säker – då får man vänta”

Petter Hojem, tjänsteman på miljödepartementet, säger att nästa steg för stödet är riksdagen. För det är först efter att vårändringsbudgeten har antagits som förvaltningarna kan börja arbeta.

– Riksdagen ska besluta om vårändringsbudgeten den 18 juni. Det troliga är nog att den kommer gå igenom i och med den överenskommelse som regeringen har med C och L. Därefter blir nästa steg att regeringen ska ändra i regleringsbreven till myndigheterna, det kommer tidigast att ske 20 juni. Sedan kan det ta ytterligare ett tag innan Naturvårdsverket kan börja ta emot ansökningar igen, säger han.

Hur kommer stödet att se ut, kan man förvänta sig att det är detsamma som tidigare?

– Det har inte varit något beslut om ändring i förordningen än. Regeringen ser kontinuerligt över förordningar för att se hur väl de fungerar, men än så länge har vi inte prioriterat att göra om något inom ladda hemma-stödet, säger Petter Hojem.

Ladda hemma-stödet fick kritik, få sökte det och endast en bråkdel av budgeten användes – men det finns i dag ingen tanke att ändra utformningen?

– Ett nytt stöd som införs tar tid för folk att upptäcka. Sedan är hur många som söker ett bidrag inget bra mått på hur effektivt ett stöd är i sig, men intresset byggdes upp gradvis under året. Att sätta en budget är alltid svårt när det är första året, men det sattes ett maxtak med insikten om att allt inte skulle gå åt – och det som blev kvar kunde användas till annan klimatnytta.

Läs mer: Studie: Många vill köra elbil – men räckvidd är ett fortsatt hinder

Så hur ska man agera som elbilsspekulant. Ska man vänta med att köpa för att vara säker på att kunna få laddboxbidrag?

– Förordningen som gällde förut var att så länge man hade slutfört installationen tidigast sex månader tidigare kunde man söka. Och om inget ändras kan man göra investeringen nu och skicka in kvittot sedan. Men med det sagt så är det inte 100 procent säkert att det går igenom riksdagen oförändrat. Och jag måste förtydliga att vi på regeringskansliet ger inga rekommendationer till hur privatpersoner ska agera. Så vill man vara helt säker – då får man vänta ett litet tag till, säger Petter Hojem.

Felix Björklund

Mer om: Laddare Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt