Climeon stöttas av techgiganter – får pris som Sveriges smartaste

2021-02-11 13:17  

Svenska företaget Climeon omvandlar lågtempererat varmvatten till grön el och har finansiell stöttning från internationella techgiganter. Nu får bolaget förstapris i svenska tävlingen Smart industri.

Kistabaserade Climeon har utvecklat en teknik för att omvandla geotermisk värme, eller spillvärme från industrier och fartyg, till elektricitet. Ny Teknik skrev om dem senast våren 2020, när deras moduler vid ett geotermiskt kraftvärmeverk i Japan började leverera el. Climeon har också en anläggning på Island för geotermisk elproduktion.

2019 valde Bill Gates energifond Breakthrough Energy Ventures att investera 115 miljoner kronor i Climeons finansieringsföretag Baseload Capital. Även Facebooks Mark Zuckerberg, Amazons Jeff Bezos och Alibabas Jack Ma har lagt pengar i fonden.

Nu har Climeon, i konkurrens med fem andra företag, vunnit första pris i den årliga tävlingen Smart Industri som arrangeras av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) tillsammans med Siemens och Teknikföretagen.

– Det är jättekul förstås, en positiv överraskning. Vi blev glada bara av att nomineras, och att dessutom vinna i så hög konkurrens är väldigt hedrande, säger Rikard Pettersson, mjukvaruchef på Climeon.

IVA: Climeon gör tekniken marknadsmässig

Johan Weigelt, vice vd på IVA och juryns ordförande, betonar att juryn haft ett svårt jobb att utse årets vinnare.

– Det är alltid en utmaning, men i slutänden var vi rätt överens. Det var flera faktorer som fällde avgörandet, men en viktig aspekt var hur Climeon visar att en i grunden gammal teknik blir marknadsmässig med hjälp av digital innovation, säger Johan Weigelt.

På Island har Climeon installerat fyra moduler som omvandlar värme från jordens inre till el. Foto: Climeon

Han urskiljer en tydlig progression bland de granskade företagen, sedan Smart Industri-priset instiftades för fem år sedan.

– Tidigare var det en högre andel bidrag med digitala lösningar för en specifik del av en verksamhet. I dag ser vi fler företag som utvecklar digitaliseringslösningar som påverkar hela affärsmodellen, säger Johan Weigelt.

Jämfört med traditionella metoder för att omvandla värme till elektricitet uppnår Climeons system högre verkningsgrad med hjälp av ett lågtryckssystem och en patentskyddad kondenseringslösning.

Det varma vattnet leds in i en värmeväxlare och överför värmen till en bärarvätska, som då förgasas. Vid ett tryck på cirka 2,5 bar leds gasen in i turbinen. På andra sidan turbinen råder vakuum, och gasen kyls så att den snabbt går tillbaka i vätskefas.

Så användes Climeons teknik

Tack vare det låga trycket ska den interna energiförbrukningen kunna minskas kraftigt jämfört med traditionella system, och de enskilda modulerna uppges bli billigare att tillverka eftersom komponentdimensionerna minskar. Sammantaget ska detta göra det ekonomiskt gynnsamt att producera el från lågtemperaturkällor (mellan 70 och 120 grader).

Från början användes Climeons teknik för att ta vara på spillvärme från kryssningsfartyg och stålindustri, men efterhand har man även applicerat metoden i geotermiska installationer.

– En bärande tanke för oss är tron på mindre och mer decentraliserade anläggningar för energiproduktion. Och för att effektivt monitorera driften behöver vi och våra kunder kraftfulla digitala verktyg, det är ur den problemställningen vår digitala strategi har växt fram, säger Rikard Pettersson.

Climeon

Bolaget, som omvandlar lågtempererad spillvärme och geotermisk värme till grön el, har på några år vuxit från liten startup med en prototyp till ett bolag med drygt 90 anställda i fem länder.

I dag har man fyra moduler i drift på Island och två till under installation, samt en modul i drift i Japan. Deras system är även installerat ombord på Scarlet Lady – ett kryssningsfartyg hos Richard Bransons rederi Virgin Voyages. Ytterligare projekt pågår i Japan och Taiwan.

Climeon var med på Ny Tekniks 33-listan 2015, 2016 och 2017.

Fakta: Smart Industri

Tävlingen, som instiftades 2016 av Siemens, Teknikföretagen och IVA, uppmärksammar och belönar företag som tillvaratar digitaliseringens möjligheter ”på ett smart och innovativt sätt med tydliga resultat”. Första pris är en skräddarsydd internationell kunskapsresa som arrangeras av IVA i samarbete med tysk-svenska handelskammaren.

I år utsågs sex företag till finalister: LumenRadio, OP Teknik, MTEK Industry, Somas Instrument, ZeroPoint Technologies och Climeon, som alltså utsågs till vinnare.

I motiveringen skriver juryn bland annat: ”Tack vare väl genomtänkt kundanpassning, smart data-användning och en flexibel affärsmodell som kombinerar tradition med nytänkande uppfyller Climeon alla juryns kriterier, och visar på stor potential för fortsatt positiv utveckling.”

Därtill utdelades i år två hedersomnämnanden:

  • Till OP Teknik för att de ”genom intressant och spännande teknik levererar en viktig pusselbit i den cirkulära ekonomin – intelligent avfallssortering med hjälp av AI och robotteknik.”
  • Till Zeropoint Technologies för deras ”utveckling av spetsteknologi med potential att radikalt effektivisera i princip alla digitala system, med betydande sänkning av energiförbrukning och produkt- och driftskostnader som vinst.”

Tommy Harnesk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt