Christian Tagliavini gör konst med 3d-teknik

2018-04-21 09:03  

Han kallar sig själv för fotografisk hantverkare. På Fotografiska i Stockholm pågår utställningen The Extraordinary World of Christian Tagliavini.

Innan Christian Tagliavinis passion för fotografi blev en karriär jobbade han som grafisk formgivare. Det avspeglas nu i hans verk. Han kallar sig själv för fotografisk hantverkare, eftersom han har kunskap i både design och arkitektur.

Verken rör sig i gränslandskapet mellan historia, verklighet och fantasi med inspiration från franska författaren Jules Verne. På Fotografiska i Stockholm pågår utställningen The Extraordinary World of Christian Tagliavini. Hans senaste serie består av porträtt av kvinnor med intressanta huvudbonader tillverkade med hjälp av en 3d-skrivare.

Christian Tagliavini börjar med att rita sina idéer på datorn. För att skriva ut använder han 3d-printermetoden Fused Filament Fabrication (FFF). Med hjälp av den skrivs objekten ut i flera lager med smält plast som med hög precision matas från ett uppvärmt skrivarhuvud, likt en datorstyrd limpistol i miniatyr.

Utställningen på Fotografiska i Stockholm pågår till 10 juni 2018. Foto: Jörgen Appelgren
 

Han använder flera olika skrivare för att göra verklighet av sina idéer, men främst SLA-skrivare (stereolitografi) som är bäst för mindre objekt och detaljer. Objekten består bland annat av filamentet polystyren, som är en amorf termoplast, och harts.

Idéer blir till verklighet

Men verken är inte färdiga när de kommer ut ur skrivaren. För att få den önskade designen använder Tagliavini cement, lim, grundfärg, putsmedel och andra material för att pryda accessoarerna.

– I början ville jag bara fotografera, sen kom jag på att jag kan använda mig av mina tidigare erfarenheter och kombinera dem med det här yrket. Att ha varit grafisk designer hjälper mig väldigt mycket i mitt arbete eftersom jag kan börja på ett blankt papper och sluta med ett färdigt resultat, ett unikt resultat, säger han.

Små spottar lyser upp Tagliavinis fotografier på en nedsläckt avdelning på Fotografiska. En bit bort ligger två av de 3d-printade föremålen som syns på fotografierna. Christian Tagliavini visar en huvudbonad han gjort i en 3d-skrivare.

Huvudbonad i 3d som visar vikten av detaljer i Christian Tagliavinis verk. Foto: Jörgen Appelgren

Den ser ut att vara i ett träliknande material med många detaljer. Det ligger även två accessoarer som tillhör en annan huvudbonad. De har en slags oval form och ska sitta över öronen. Det var Tagliavinis första printobjekt som han skapade som en prototyp.

När den tillverkades använde han två olika skrivare, en för de större delarna och en för de mindre.

– Detaljer är mycket viktigt för mig. Det är därför den här serien tog två år att skapa. Jag la ner väldigt mycket tid på detaljerna av det jag printade i 3d. Accessoarerna består av många delar som jag sedan har satt ihop själv och målat. Sedan är det jätteviktigt att objekten poleras, säger han.

Han ville hitta sin egen nisch

Christian Tagliavini berättar att han fått inspiration av fotograferna Erwin Olaf och Gregory Crewdson. Han började utveckla sitt intresse för fotografi år 2000. I början fotograferade han landskap med analog kamera på sin fritid. Intresset för att gestalta människor har även inspirerat honom till porträttfotografering. Under en utställning med bilder av modefotografen Patrick Demarchelier blev Christian Tagliavini helt tagen av hans teknik. Då växte sig passionen starkare och 2008 försökte Christian Tagliavini hitta sin egen nisch.

– Jag vill att mina verk ska visa vem jag är och vad jag tänker. Folk ska se fotografierna och veta att de är mina. Något som är viktigt för mig är att hela tiden hitta nya saker. I varje serie ska jag utvecklas och visa nya idéer.

Men Christian Tagliavini vill inte bara visa vad han tänker. Det första objektet han skapade med 3d-skrivare till utställningen, som också fysiskt finns att inspektera på Fotografiska, föreställer något ur hans fantasi. Meningen är att besökarna själva ska använda sin påhittighet för att utforska objektet till något eget. Det viktigaste för honom är att de som observerar fotografierna får vara kreativa.

– Det är ur min fantasi, men jag vill att alla ska bilda sin egen uppfattning om vad den föreställer. Så vad jag vill visa med mina fotografier är upp till betraktaren. Det kan vara flera saker. Ena dagen kan det vara en sak och en annan dag är det något annat. Den ska väcka tankegångar och skapa historier, säger han.

Christian Tagliavini berättar att han har fått både positiva och negativa reaktioner från folk.

– Många blir rörda och andra illa berörda. Men det spelar ingen roll så länge fotografierna väcker känslor, anser han.

Inspiration från fantasin

Fotografierna har även inspirerats av den franska författaren Jules Verne (1828–1905). Han skrev främst äventyrsromaner och betraktas som science fiction-genrens skapare.

 

3d-objekt ur Christian Tagliavinis fantasi. Foto: Jörgen Appelgren

Under Jules Vernes tid som författare höll vetenskapen på att kartlägga de sista outforskade platserna på jorden. Han skrev då reseskildringar och böcker om upptäcktsfärder. I Tagliavinis serie Voyages Extraordinaries (2014) skildrar han människor på resande fot med hjälp av tekniska föremål. Det var främst novellerna Verne skrev i början av sin författarkarriär som inspirerade Christian Tagliavini.

– Jag brukade läsa dem när jag var liten. Min serie från 2014 är väldigt äventyrsinspirerad och speglar mina tankar jag hade som barn. På ett fotografi finns en stor maskin som ur min fantasi föreställer en typ av telefon som på den tiden användes för att kommunicera från månen till jorden. Jag kallar den Le Sélénophone.

Utställningen på Fotografiska i Stockholm pågår 9 mars till 10 juni 2018.

– Vi har fått fantastisk respons av våra besökare. Kombinationen av teknik och konst är väldigt fascinerande och det är så roligt att nya människor har hittat hit till utställningen, säger Margita Ingwall, kommunikationschef på Fotografiska.

Ingenjör och designer som blev fotokonstnär

Född 1971 i Schweiz.

Tidigare ingenjör, grafisk formgivare.

Kombinerar sina kunskaper som ingenjör och fotograf genom att skapa och fotografera 3d-konst.

Skapar konst ur sin fantasi.

Hans fotografier är äventyrsinspirerade.

Ellinor Molin

Mer om: Konst Fotografi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt