Chalmersprofessorn om Musks koldioxidplan: ”Hoppas inte för mycket”

2021-01-22 14:54  

Världens rikaste man satsar stort på att utveckla tekniken för koldioxidinfångning. Men det viktigaste är inte att det utvecklas ny teknik, enligt Filip Johnsson, professor i energiteknik på Chalmers.

100 miljoner dollar till den bästa tekniken för att få in koldioxid. Det utannonserade världens rikaste man Elon Musk på Twitter på fredagen. 

–  Jag gissar att han tänker sig att man ska hitta en ny, bättre, billigare teknik. Det är viktigt eftersom det i dag är ganska dyrt att fånga in koldioxid, säger Filip Johnsson. 

Att utveckla den teknik som finns idag är dock svårt, enligt professorn. 

–  Det finns förhoppningar om att hitta billigare tekniker, men det blir lite av en chansning. Man ska inte hoppas för mycket på ett tekniskt genombrott. 

Varför då? 

–  Som termodynamikens lagar ser ut är det väldigt svårt att hitta en teknik som gör kostnaden väsentligt lägre än den är i dag och samtidigt hantera stora volymer. Att avskilja och hantera koldioxid kräver väldigt mycket energi. Men får vi ett tillräckligt högt pris på koldioxid så tror jag att vi kommer se nya tekniska genombrott.

Priset på utsläppsrätter ökar

Med dagens metod för koldioxidinfångning från skorstenar och lagring med så kallad CCS-teknik, kostar det ungefär 1 000 kronor att fånga in ett ton koldioxid. Priset på utsläppsrätter i EU har samtidigt ökat, och det har under den senaste tiden kostar mellan 300 och 350 kronor att släppa ut ett ton koldioxid.

Läs mer: Nanogeneratorn samlar luftflöden som driver elektronik

Det kostar alltså betydligt mindre att släppa ut koldioxid, jämfört med att fånga in den. Och det är här skon verkligen klämmer, enligt Filip Johnsson. 

–  Det som verkligen behövs är ett högre pris på koldioxid. Det är det allra viktigaste. Att börja i änden att först få fram en billigare teknik ska man inte hoppas för mycket på, även om det finns alternativ som det är viktigt att forska på, till exempel biologiska reaktorer.

”CCS behövs”

Dessutom har stora utsläppare inom flera branscher, som stål och cement, delvis haft fri tilldelning i handelssystemet med utsläppsrätter. 

–  På sikt behöver det kosta runt 1 000 kronor per ton utsläppt koldioxid. Och det behöver bli mer förutsägbart när i tiden den nivån kommer att nås, så att det blir lätt för företag att ta investeringsbeslut utifrån det, säger Johnsson. 

Behöver vi fånga in koldioxid – räcker det inte att ställa om industrin? 

–  Det ena utesluter inte det andra. Vi behöver skapa mer cirkulära flöden och mer återvinning, men CCS behövs också. Särskilt inom de sektorer där det är dyrt och svårt att ta bort koldioxidutsläppen, som cement eller petrokemi. 

Henning Eklund

Mer om: Chalmers CCS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt