Cellink vill skriva ut mänskliga reservdelar

2018-12-03 06:00  

På bara tre år har startupen Cellink tagit steget från Chalmers labb till att ha kunder i över 50 länder med sina 3d-bioskrivare Inkredible och The Bio X. "Lägger du all vaken tid på att arbeta kommer det att resultera i framgång", säger vd:n Erik Gatenholm.

Full. Fart. Framåt. På kort tid har svenska Cellink lyckats göra en resa som många andra uppstartsföretag drömmer om.

Bioteknikbolaget, med huvudsäte i Göteborg, har skapat nyskapande 3d-bioskrivarteknik som står på tre ben. Dels hårdvara i form av 3d-bioskrivare och en typ av biobläck med nanocellulosa där hud- och broskceller trivs, dels mjukvara som gör hela printprocessen möjlig.

Den utskrivna biologiska vävnaden kan sedan användas av forskare för tester av nya mediciner eller kosmetika, till exempel. Men bolaget har också som framtida mål att kunna printa mänskliga reservdelar.

Historien om Cellink börjar i Chalmers laboratorier. Under flera år arbetade Paul Gatenholm, professor i biopolymerteknologi på Chalmers, och ett forskarteam med att utveckla biomaterialtekniken som ligger till grund för Cellinks biobläck för 3d-skrivare. I teamet fanns bland annat dåvarande doktoranden Hector Martinez. Men det skulle behövas en entreprenör innan ett företag kunde bildas.

Läs mer: Sökes: Sveriges hetaste unga tech-bolag

Så startade Cellink

2015 flyttade Erik Gatenholm, utbildad vid Virginia Tech University, till Göteborg efter nio år i USA. Väl tillbaka i hemstaden lärde han känna Hector Martinez genom sin pappa Paul Gatenholm. Tycke uppstod och duon såg en "enorm potential" i Chalmersforskningen om biobläck, och bestämde sig för att kommersialisera tekniken. Efter det har hjulen snurrat på snabbt för Cellink.

Bolaget grundades formellt i januari 2016. Fyra månader senare, i april, hade redan ett 30-tal 3d-skrivare sålts till forskare runt om i världen. I samma veva knep Cellink en plats på Ny Tekniks och Affärsvärldens 33-listan. Och ett halvår senare, under hösten 2016, tog bolaget steget in på börsen i och med en listning på Nasdaqs First North.

– Världen är global och man måste tänka globalt i vilket bolag man än bygger. Sverige är en väldigt liten marknad, säger Erik Gatenholm, medgrundare och vd, till Ny Teknik.

Nominera ditt favoritbolag till Sveriges bästa startuplista

Billigare 3d-bioskrivare

Cellink är inte ensamt på marknaden för 3d-bioskrivare. Bolaget har därför satsat på två spår som ska särskilja det från konkurrenterna. Dels har Cellinks skrivare ett lägre pris, dels har företaget arbetat mycket med att göra hårdvaran enkel att använda.

Den första produkten, skrivaren Inkredible, kostar runt 50 000 kronor och kan börja användas på en halvtimme. Det kan jämföras med andra 3d-bioskrivare, som kan ha en prislapp på runt 2 miljoner kronor och tar dagar att lära sig, enligt Cellink.

Företagets senaste skapelse heter The Bio X, som är en 3d-bioprinter för drygt 355 000 kronor med tre utbytbara skrivarhuvuden och en skrivarbädd som går att temperaturreglera, bland annat.

Till dags datum har Cellink sålt runt 500-600 system. Kunderna finns i mer än 50 länder, däribland Tyskland, Kanada och Kina. USA är den viktigaste marknaden, och på kundlistan utmärker sig institutioner som Harvard, MIT och Stanford.

– Vad vårt framgångsrecept består av? Mycket handlar om tajmning, förberedelser och att vara tidig på marknaden. Och hårt, hårt arbete. Våra arbetsdagar kan vara på cirka 18 timmar. Det är egentligen en simpel ekvation: lägger du all tid som du inte sover på att arbeta så kommer det att resultera i framgång.

Läs mer: 33-bolag växte till världssuccéer

Har växt sedan 33-listan

När Cellink kvalade in på 33-listan hade bolaget fem anställda. Nu har personalstyrkan växt till 91 personer. Och fler ska det bli.

– Vi letar alltid efter fantastiska personer som vill jobba för oss. Just nu letar vi efter mjukvaruutvecklare i Göteborgsområdet. De som vill söka måste så klart ha gedigna kunskaper inom sitt område, men meriter och ett välspäckat cv är det inte det viktigaste för oss. I stället vill vi hitta personer som har ett enormt driv att lära sig.

Ni tillverkar fortfarande era 3d-bioskrivare själva. Hur kan ni säkerställa kvaliteten när ni samtidigt växer så pass snabbt?

– För att fortsätta kunna tillverka skrivare utan att tumma på kvaliteten behövs personal som är detaljinriktad. Men det gäller att överföra det tänket på detaljnivå till alla teknikchefer, forskare och andra delar i företaget. Det är ett oerhört viktigt och ständigt pågående arbete.

Vilken är den största risken för Cellink i nuläget?

– Rekrytering, helt klart. Hur ska vi klara av att växa så snabbt som behöver? Vi har flera kontor ute i världen, men Göteborg kommer alltid att vara en central plats för företaget. Samtidigt är det utmaning att hitta den kompetens som vi behöver här i Göteborg. Men Göteborg och Sverige kan också erbjuda rätt mycket för personer som är beredda att flytta hit, vilket så klart är en stor fördel.

Ni gjorde en blygsam vinst under 2017. Hur arbetar ni för att öka den framöver ?

– Som regel delar vi aldrig ut prognoser i förväg. Det jag kan säga är att vi arbetar starkt med både försäljningen och förbättrad produktion för att fortsätta tillväxten. Vi har alltid vinst och omsättning i tankarna.

Vad är er viktigaste strategi framåt?

– Det viktigaste målet är att fortsätta att dominera marknaden för 3d-bioprintning och cellkultivering. Vi har också ett aktivt förvärvsarbete där vi tittar på andra spännande bolag. Det vi letar efter är komplimenterande tekniker som passar i vår produktportfölj. Med det sagt kommer det att vara både vara en organisk och potentiellt syntetisk tillväxt som väntar oss framöver.

Vilket är ditt bästa råd till en nybakad teknikentreprenör?

– Fokusera på sälj redan från början – det kommer att driva på och forma hela organisationen. Har du fått igång säljet kommer allt annat att lösa sig.

Ni hann vara med på 33-listan ett år, 2016. Vad betydde det för er att komma med ?

– Det var skitviktigt för oss. 33-listan och andra tävlingar som Serendipity Challenge visade att vi var på rätt väg och gav oss ett förtroende i ett läge när vi inte ens hade några löner. Det enda som vi kunde ge varandra då var äran från tävlingarna, och det är otroligt viktigt när man bygger upp en teknik-startup, säger Erik Gatenholm.

Cellink

Gör: 3d-bioskrivare med tillhörande bläck.

Ort: Göteborg.

Startår: 2016.

Anställda: 91.

Kontor: Göteborg, Boston och Blackburg i USA, samt ett nyöppnat i Kyoto i Japan.

Omsättning 2018: 44,4 MKR

Huvudägare: Grundare, anställda.

Så fungerar Cellinks skrivare

Cellerna blandas in i bläcket och trycks ut genom skrivarhuvudena på printern, ungefär som med sprutor. Det egenutvecklade bläcket innehåller nanocellulosa, vilket ger mekaniska egenskaper som annat biobläck saknar.  Exempelvis flyter det inte ut, och det går att skriva ut celler och stödstrukturer i ett – vilket är ett måste när organ eller vävnad ska printas.

Cellinks teknik gör att 90 procent av cellerna överlever en utskrift.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt