Bygg dina egna Nintendo-spel – med kartong och kod

2018-06-08 10:50  

NY TEKNIK TESTAR. Med kartong och kod är Nintendo Labo en spelverktygslåda för den uppfinningsrike. Det handlar mer om att skapa än att konsumera.

För 44 år sedan fanns inte Super Mario. Men då som nu hade Nintendo precis samma affärsidé: att göra människor glada. På den tiden byggde företaget fysiska leksaker. Det var ljustelefoner, minidammsugare, griparmar, godismaskiner, legokloner och en uppsjö av andra mer eller mindre galna attiraljer. Den som tror att tomtens julverkstad är belägen vid Nordpolen har uppenbarligen inte tillbringat tillräckligt mycket tid i Nintendos arkiv.

En av deras mest okända satsningar är Paper Model från 1974. Den bestod av en bunt kartongark med vilka man kunde bygga miniatyrfigurer i papp. Det är en idé Nintendo nu dammat av och parat med ny teknik i Nintendo Labo, en av årets mest överraskande lanseringar till succékonsolen Switch.

Den första uppgiften är att bygga de prylar man vill spela med. I Variety Kit-versionen ingår bland annat ett fiskespö, en motorcykel och ett piano. För den som redan överdoserat på återvinning låter det kanske inte så kul att lägga ännu mer tid på att vika kartong, men en stor del av charmen är att upptäcka, bit för bit, hur sinnrikt Nintendo designat leksakerna.

Barn i alla åldrar kan vara med och bygga, men räkna med att de minsta lär tappa koncentrationen och orken långt före man får allt att se ut som på spelets omslag. Instruktionerna – som för övrigt har den där ljuvligt lekfulla Nintendo-pedagogiken – serveras via Switch-enhetens pekskärm.

Labos kartongprylar vaknar till liv

Nintendo Switch kallas ibland hybridkonsol eftersom den både är bärbar (som Game Boy eller Nintendo 3DS) och stationär (som Wii). Alla spel kan spelas via dess egen skärm eller på en tv. Men kanske är modulkonsol ett lämpligare namn. Kontrollerna på var sida om skärmen kan hakas loss – och det är så Labos kartongprylar vaknar till liv.

Pianot, exempelvis, har ett litet hölje där man placerar den kontroll som är utrustad med en infraröd kamera. IR-kameran noterar den reflekterande tejp man fäst på baksidan av varje tangent. Tejpen är bara synlig för kameran när man trycker ner en tangent.

Läs mer: Svenska spel dominerar på E3 – världens viktigaste spelmässa

Till motorcykeln placeras kontrollerna på vardera sida av styret. Med hjälp av deras gyroskop och accelerometersensorer kan användaren ge gaspådrag och luta pappfordonet till det enkla motocrosspel som ingår i Labo-paketet.

I normala fall lägger Nintendo stor möda vid spelens innehåll, men här är de bara små smakprov med kort bäst före-datum. Det känns som en besvikelse ända tills man inser att man missat poängen: Labo handlar mycket mer om att skapa än att konsumera. Det är som om Nintendo hört debatten om skärmtid och bestämt sig för att dra sitt strå till stacken. Den passive poängsamlaren har inte mycket att hämta här, men den kreative kan ta konceptet ganska långt.

Koda egna upplevelser

Utöver att Nintendo uppmuntrar oss att uppfinna nya sätt att använda kartongprylarna på, eller att de tycker att vi ska måla och dekorera dem, har de även inkluderat möjligheten att koda egna upplevelser. Man behöver inte kunna något programmeringsspråk för att pröva själv, utan pekar och klickar enligt ”if this then that”-principen.

För att komma igång bjuder de på instruktioner hur man kan konstruera en egen gitarr med hjälp av lite papp, gummiband, Switch-skärmen och dess handkontroller.

Det där var något artisten Ariana Grande och pratshowvärden Jimmy Fallon tog till sin spets nyligen. Tillsammans med bandet The Roots framförde de Grandes No Tears Left to Cry helt och hållet med hjälp av Labo-instrument. Resultatet går att beskåda på Youtube. Videon visar att Nintendo Labos underhållningsvärde mest är upp till en själv.

Två olika versioner

Nintendo Labo finns i två utgåvor. I Variety Kit-versionen ingår bland annat ett piano, en motorcykel, ett dockhus och ett fiskespö. I den dyrare Robot Kit-utgåvan får man bygga en robotdräkt.

Peter Ottsjö

Mer om: Nintendo Dataspel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt