Burger King storsatsar på genetiskt framställda hamburgaren

2019-04-30 14:05  
Kan du avgöra skillnaden?

Den ”omöjliga burgaren” gör succé i USA. Den sägs smaka precis som kött – tack vare en släkting till hemoglobin.

Köttfria produkter som smakar som kött har väntat länge på sitt stora genombrott. Nu tycks det dock vara här: snabbmatskedjan Burger King ska lansera sin köttfria burgare i samtliga 7200 restauranger i USA senare i år. Ett inledande test i staden Saint Louis har nämligen gett mersmak. ”Det har överträffat våra förväntningar”, skriver Burger King i ett pressmeddelande, rapporterat av Vox.

Bakom hamburgaren står det Bill Gates-backade startupbolaget Impossible Foods. Ända sedan det grundades 2011 har företagets mål varit att framställa en icke-animalisk produkt som smakar och känns precis vanligt kött.

– Vi har varit tvungna att göra något som en köttälskare föredrar...något som presterar bättre än de burgare som vi idag får från nötkött. För då kommer folk att välja det alternativet, har Patrick Brown, genetiker vid Stanford och vd för Impossible Foods, sagt till Vox.

Därför blöder burgarna

En av de avgörande ingredienserna i den ”omöjliga hamburgaren” är leghemoglobin, en evolutionär släkting till syrebindande och mer bekanta molekyler som hemoglobin och myoglobin. Leghemoglobin, som Impossible Foods utvinner ur sojabönor, binder till en molekyl kallad hem. Molekylen kallas ibland ”livets pigment” eftersom den är skälet till att vårt blod är rött. Och det är hem som gör att Impossible Foods-burgarna ”blöder” likt en vanlig köttbit (som ju innehåller myoglobin).

Läs mer: Crispr har använts för behandla cancerpatienter

För att kunna skala upp verksamheten hämtas dna från sojabönan, som sedan injiceras i genetiskt modifierad jäst. Jästen fermenteras – ”inte olikt hur belgisk öl framställs”, anser Impossible Foods – och förökar sig. ”Leghemoglobin tillverkas i rötterna och att gräva upp sojabönan med rötterna är svårt, dyrt och uruselt för marken”, skriver Michael Eisen, som är professor i molekylärbiologi vid UC Berkley, och rådgivare åt Impossible Foods.

Metoden gör dock att jästen klassas som en genetiskt modifierad organism. Samtidigt uppger Impossible Foods att hamburgare gjorda med leghemoglobin genererar 87 procent mindre växthusgaser, kräver 95 procent mindre mark och 75 procent mindre vatten.

Peter Ottsjö

Mer om: GMO

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt