Buddywise skapar säkrare arbetsplatser i industrin – lockar storbolag

2022-10-06 14:38  

“En bild säger mer än tusen sensorer”. Det är mottot för svenska startupbolaget Buddywise. Med vanliga övervakningskameror, ovanligt mycket beräkningskraft och artificiell intelligens ska Buddywise rädda livet på arbetare inom tung industri.

Siffrorna är dystra. Över 6 000 personer dör i arbetsplatsrelaterade olyckor eller sjukdom varje dag, enligt International Labour Organisation. Det ger omkring 2,3 miljoner dödsfall per år.

– Alla som jobbar inom tung industri har på ett eller annat sätt kommit i kontakt med en olycka. Alla har en historia att berätta, säger Lamin Faye, som tidigare jobbat med hälsa och säkerhet på statliga energibolaget Vattenfall.

Buddywise vill lösa problemet med gammal och ny teknik. Övervakningskameror av den sort fabriker redan förfogar över – och skinande nya algoritmer. Företaget låter artificiell intelligens analysera video för att spåra aktiviteten i riskfyllda zoner, detektera fall och upptäcka föremål som hamnat på fel plats, med mera. Det senare kan exempel röra lastpallar som skymmer sikten eller emballage som ramlat ned. Över tid kommer Buddywise att lägga till fler funktioner.

– Vi kan extrahera otroligt mycket information från video och utveckla vår produkt i dialog med kunderna, säger Lamin Faye.

”Tack vare Moores lag”

För tung industri är det för tillfället vanligare att använda sensorer för att hålla reda på arbetare, fordon, maskiner och zoner. Men den information man kan utvinna ur sensordata är begränsad och tekniken kan missbrukas. En bit tejp på en trucks fartsensor räcker för att komma runt hastighetsbegränsningarna.

Att i realtid kontinuerligt analysera bildmaterial från kameror har enligt Lamin Faye fram till nyligen inte varit lönsamt. Nu spår han att företag som Buddywise är del av en större trend där ai-baserad videoanalys av komplexa situationer kan ersätta eller komplettera sensorer.

– Vi har lyckats få ekonomi i det här. Dels genom egen optimering och dels tack vare Moores lag.

Det finns paralleller mellan Buddywise verksamhet och utvecklingen av självkörande fordon.

– Tesla kör fortfarande både lidar och kamera, men håller på att gå över helt till kamera. Lidar är en bryggteknik. Det är samma med robotdammsugare. De använder lidar men har kameror installerade för att kunna använda dem när det blir lönsamt att analysera video, säger Lamin Faye.

Det beräkningskrävande neuronnät som Buddywise använder kan i nuläget analysera upp till sju bilder per sekund. Tillräckligt för att ge snabba - men inte omedelbara - besked om att risk föreligger, eller att en olycka inträffat. Däremot krävs åtminstone 30 bilder per sekund för att exempelvis kunna förhindra en krock.

– Vi kommer att kunna göra det i framtiden. Men just nu är det nog för dyrt.

Då ställs dessutom krav på låg fördröjning, där både moderna 4g-nät och nya 5g-nät kan skyffla videodata till en edgebaserad molnlösning där Buddywise ai-system huserar. Företaget har genomfört projekt med både Tre och Tele2 som samarbetspartners.

Notiser vid olyckor

Vid en risksituation eller olycka kan arbetare få en notis till sin enhet. Det går också att koppla systemet till ljus- och ljudsirener.

Därtill kan ett företags strategiska och fö säkerhetsarbete förbättras med automatiska rapporter baserade på den metadata Buddywise teknik genererar. För tillfället är den processen i hög grad beroende av manuell hantering där anställda förväntas rapportera incidenter. Något som sällan sker.

– Det finns mobilappar för inrapportering men många arbetare som jobbar i farliga miljöer har inte tillgång till dem. Istället kan de ha fingarna och fickorna fulla av post-it-lappar och förväntas knappa in det i systemet i slutet av dagen. Oftast blir det inte av, säger Lamin Faye.

Trots att Buddywise grundades 2020, mitt under pandemin, och nu står inför en världsekonomi i gungning, har företaget på kort tid gjort sig ett namn. De har tagit in 12 miljoner i riskkapital och bland investerarna finns industriveteranen Hans Stråberg. En av många kunder är ”en av de största industriella aktörerna i Norden” med en årlig omsättning på omkring 100 miljarder kronor om året – Buddywise berättar på grund av villkor i kontraktet inte vilket företag det är.

– Inom tung industri är kraven riktigt höga, speciellt på det här området. Men vi har tagit oss in snabbt och lyckats bygga upp en kundstock. Och det är många som står på tur.

Kameraövervakning och artificiell intelligens kan missbrukas och inskränka människors integritet. Buddywise bedyrar att all data är anonymiserad, inget lagras och att dataskyddsförordningen gdpr efterlevs. Lamin Faye menar att det till och med kan ge en konkurrensfördel.

– Det är tufft att komma igång med gdpr men företag i Europa kommer att bli starkare internationellt när vi kan visa vägen vad gäller bästa tillämpning av datasäkerhet.

Peter Ottsjö

Mer om: Övervakning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt