Bubblor ska rädda fiskar vid kraftverken

2021-09-13 07:00  

Vandrande fiskar skadas när de passerar genom vattenkraftverkens turbiner. Umeå universitet har använt ridåer av bubblor för att styra dem bort från faran.

Ett av vattenkraftens miljöproblem handlar om hur de påverkar fiskar, och det är inte alltid lätt att få dem att ta den avsedda fiskvägen istället för att leta sig ner i turbinen.

– Det är ett stort problem, men det skiljer sig beroende på hur stort kraftverket är och vilka arter vi pratar om. Jag har studerat öring och lax i älven under deras vandring ner mot havet för att växa på sig och sedan komma tillbaka igen. De små juvenila fiskarna som är 10-15 cm har en ganska god överlevnad i stora kraftverk – men ju större fisken är desto större är risken för att de träffas av turbinblad när de simmar genom turbinen, säger Johan Leander till Ny Teknik.

Han är doktorand på institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet och även knuten till Företagsforskarskolan. Snart försvarar han sin avhandling, där han visar hur man kan använda barriärer av bubblor för att styra fisakrna bort från faran i utbyggda älvar.

I samarbete med Vattenfall fångades fiskar in, bedövades och fick en akustisk sändare inopererad i bukhålan. De kunde sedan följas med hydrofoner. Det fanns en oro för att laxfisk, som ju är vana vid turbulent vatten, inte skulle låta sig imponeras av bubblorna – men uppemot 85 procent av dem undvek barriären.

Läs mer: Chalmersforskare sågar sydkoreanskt ”vätgasgenombrott”

Både juvenil som vuxen fisk påverkades, och det är en billig lösning. Hundra meter slang fick ett litet hål på varje cm, och kopplades sedan till en kompressor med ett tryck på 7–8 bar. Det gav perfekta bubblor.

Används vid havsbaserad vindkraft

Johan Leander konstaterar dock han på intet sätt är först med den här typen av barriärer. De används exempelvis när man bygger havsbaserad vindkraft – dels för att hålla djurlivet på avstånd, men även för att stänga inne det buller som skapas.

– Jag ska inte ta på mig att jag har kommit på det här själv. Det har gjorts en del studier tidigare, och jag tror att inspirationen från början kommer från naturen, där vissa valar använder den här metoden för att valla ihop betesfisk, säger han.

Vandrande fisk utgör inte bara ett problem för svensk vattenkraft, så lärdomarna i Umeå skulle kunna komma många länder till gagn.

– Vi har tittat på två laxarter, men det är inga större problem att extrapolera resultaten. I stora delar av världen är vattenkraften väletablerad och i många fall under utbyggnad. Så jag skulle säga att det kan handla om tusentals passager där det här skulle kunna vara ett aktuellt verktyg att använda, säger Johan Leander

Läs mer: Svensk lösning i största flytande vindkraftsparken

Till detta finns det andra typer av infrastruktur där människan har påverkat miljön i rinnande vatten, och metoden skulle kunna användas för att skydda djurlivet från farliga platser. Inom kort ska Johan Leander disputera, vilket utgör slutet på forskningsprojektet. Men han hoppas att metoden kommer att implementeras i industrin.

John Edgren

Mer om: Kraftverk Djurliv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt