Bubbelvatten inspirerade till ny andningshjälp för covidpatienter

2020-08-06 08:00  

Det israeliska företaget Sodastream, som tillverkar kolsyrningsapparater, har utvecklat en maskin som ska hjälpa lindrigt sjuka covidpatienter med andningen. På så sätt ska fler respiratorer frigöras för de riktigt sjuka.

När coronapandemin slog till vände sig läkaren Akiva Nachshon på det israeliska sjukhuset Hadassah Ein Kerem till Sodastream med en förfrågan om teknik som skulle kunna hjälpa covidpatienter med milda andningsproblem. En grupp av utvecklingsingenjörer från Sodastream sattes samman och med hjälp av medicinska experter från sjukhuset tog de på kort tid fram den nya maskinen.

– Vi fick av en vän reda på att lösningen fanns precis här i den israeliska industrin, under vår näsa, i varje kök, säger Akiva Nachshon i ett pressmeddelande.

Maskinen, som kallas Stream O2, kontrollerar mixen av luft och syre samt dess luftfuktighet och temperatur. I händelse av avvikelser ger maskinen både en visuell och hörbar signal till vårdpersonalen. Patienten får i sig luftflödet via näsan.

– Idén kom från vår teknik och vår flaska användes i de första testerna, men den har sedan dess utvecklats mycket för att få fram Stream O2. Det var för vår kunskap inom högtryck och kolsyrningsteknik som Hadassah såg att vårt forsknings- och utvecklingsteam hade rätt förutsättningar för att utveckla en produkt. Men sedan dess har Stream O2 utvecklats mycket genom arbete och forskning så vid det här skedet är Stream O2 en helt annan teknik än den vi har för kolsyrat vatten, säger Mats Ajpe, marknadschef på Sodastream.

Ska testas av 40 patienter

Avsikten är att maskinen ska hjälpa patienter som har problem med andningen men som ändå kan andas spontant på egen hand. Sådan andningshjälp kan i vissa fall förhindra att patientens tillstånd försämras och behöver intuberas.

Förhoppningen är också att den nya maskinen ska göra att respiratorer blir tillgängliga för de mer sjuka covidpatienterna. Brist på respiratorer är något som har rapporterats från flera håll i världen, särskilt i början av coronapandemin.

Tillstånd för kliniska försök med maskinen har nyligen getts. 40 covidsjuka personer på Hadassahsjukhusets intensivvårdsavdelning ska testa apparaten.

Enheten har utvecklats av ingenjörer på Sodastream i samarbete med sjukhusets experter. Foto: Sodastream

Enligt Sodastream finns redan ett mindre antal liknande produkter på marknaden, men de lämpar sig enligt företaget inte för den massproduktion som behövs i coronapandemin.

– Vår produkt är mer prisvärd och vi har kapacitet för massproduktion. Det är den huvudsakliga fördelen med hur vi har utvecklat produkten. Den skapades för att vara en prisvärd lösning som kan dupliceras i bulk, säger Mats Ajpe, marknadschef på Sodastream.

Men än så länge är det oklart när produkten kan nå marknaden.

– Förhoppningen är att de kliniska testerna går bra och är framgångsrika. Vår ambition är att få ut produkten så snart som möjligt, men vi har ingen tidslinje för det, säger Mats Ajpe.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt