I den senaste finansieringsrundan, som blev offentlig i veckan, fick Brinja in 10 miljoner kronor. Bland investerarna fanns exempelvis Almi Invest. En blygsam summa i startupsammanhang kan tyckas. Men pengarna ska användas till att anställa ett par säljare och utveckla fler funktioner till det egenutvecklade brand- och utrymningssystemet Brinja Core för byggarbetsplatser.
– Det blir ingen sommarledighet som vi trodde utan vi jobbar för fullt med utvecklingen av den femte generationen av vår produkt och det den som vi ska ta ut på marknaden under kommande 18 månader, säger Brinjas vd Xavier Leon.
Brinjas affärside är att sälja ett system till byggföretag som snabbt upptäcker faror, exempelvis brand, och skyndar på utrymning av byggarbetsplatser. Ett digitalt ekosystem som ska minska antalet olyckor.
Sensorer runt om på bygget
När Ny Teknik träffade Xavier Leon på den storat techkonferensen Slush i Helsingfors i november berättade han att hjärtat i hela idén bakom Brinja är systemet Brinja Core. Det är en så kallad gateway som ansluts både till elnätet på byggarbetsplatsen samt till internet via en 3g-uppkoppling (med gsm-teknik som backup). Enheten har en kraftig siren och det finns möjlighet att ansluta reglerbara ljusslingor.
Företaget har även utvecklat sensornoder som placeras ut runt om på byggarbetsplatsen. Noderna (Brinja Node) kommunicerar trådlöst med den centrala enheten via ett egenutvecklat nätverksprotokoll.
– Vi har valt att utveckla en egen trådlös teknik som har bra väggpenetration och drar lite ström. Ingen byggarbetsplats är den andra lik så det ställer stora krav på att våra enheter kan monteras på olika sätt, är stryktåliga och robusta, säger Axel Sjögren Holtz, teknikchef på Brinja och fortsätter:
– Med vår nya generation har vi gjort hela systemet med robust och pålitligt. Vi har förbättrat batterikapaciteten för att minska risken av nedstängning på grund av interna strömavbrott och förbättrat stabiliteten i mjukvaran.
Byggarbetarnas telefoner blir noder
Alla data som systemet hanteras samlas i molntjänsten Brinja Manager. Byggnadsarbetarna har även möjlighet att ladda hem Brinjas app och på så sätt bli en del av arbetsplatsens säkerhetssystem. Med appen påslagen syns alla som finns på arbetsplatsen och varje individ kan vid behov utlösa ett larm, enligt Xavier Leon.
– Våra kunders respons har varit väldigt positiv. Det är tydligt att många brottas med digitalisera verksamheten och vår produkt hjälper dem att utveckla digitala miljön på byggarbetsplatserna, säger Xavier Leon.
I dag används Brinjas produkter av Skanska (i Göteborg och Malmö), NCC (Göteborg) och Peab (Malmö). Förhoppningen är att kunderna ska ta tekniken till betydligt fler byggarbetsplatser i Sverige och andra delar av världen.
Just nu hanterar Brinja stora delar av tillverkningen själva men ser över möjligheterna att outsourca produktionen till en extern partner för att kunna hantera en förväntad ökad efterfrågan.
FAKTA/BRINJA
Vd: Xavier Leon
Grundat: 1 oktober 2016.
Affärsidé: Har byggt ett digitalt säkerhetssystem för övervakning och snabb utrymning av arbetsplatser. Målsättningen är att systemet ska hjälpa byggföretag att minska antalet olyckor på byggarbetsplatser.
Antal anställda: 5 heltid, 4 deltid, Målsättning att inom kort anställa två säljare och en tekniker.
Omsättning: 1 miljon kronor (2018).
Kunder: Skanska, NCC and Peab.
Visste du att: Brinja har fått sitt namn efter ordet brynja och att i:et ersatte y:et för att få en mer internationell klang.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.