Börje Ekholm: Därför ligger Europa efter i 5g-utrullningen

2019-02-25 13:04  
Foto: GTRES / SPLASHNEWS.COM,

USA och Asien är ledande i 5g-utrullningen. Men i Europa bromsas utvecklingen av krångliga lagar och en sen utdelning av 5g-spektrum, säger Ericssons vd Börje Ekholm på Mobile World Congress.

5g, 5g och åter 5g. Utrullningen av den nya telekomtekniken är en tydlig trend på årets upplaga av mobilmässan Mobile World Congress (MWC), som öppnade i Barcelona på måndagen. Ericsson gör stora investeringar inom området, och har inledningsvis fått en stark position. Redan i början av 2018 hade telekombolaget kommit upp i en marknadsandel på uppemot 50 procent av de nya 5g-kontrakten.

Läs mer: Ericsson köper tyskt antennbolag: ”Ingår i 5g-strategi”

Starkast efterfråga finns i USA och Asien, men Europa går det betydligt trögare.

– I USA finns det redan kommersiella nätverk i bruk. I andra hälften av året kommer vi att se kommersiellt 5g-trafik i östra Asien. Men i Europa är spektrum-utdelningen inte löst än. Det är bara mindre än hälften av alla länder i Europa som har hållit auktioner för 5g-spektrum. Det gör det omöjligt att rulla ut kommersiella 5g-nätverk i nuläget, sa Börje Ekholm under en fullsatt presskonferens på MWC under måndagsmorgonen.

”Europeiska lagar bromsar utvecklingen”

Under presskonferensen nämnde Börje Ekholm även andra anledningar till att USA och Asien ligger steget före i 5g-utrullningen. Han tog bland annat upp att den explosiva konsumtionen av datatrafik driver på 5g-utvecklingen i USA. Och i Kina var man tidiga att satsa på industriella tillämpningar för exempelvis iot, vilket på sikt kräver 5g-teknik för lägre latens och bättre stabilitet i näten.

– Dessa länder har verkligen drivit på utvecklingen för att säkerställa en tidig utrullning av 5g-nätverken. De har förstått att en massa innovation följer på så snart man börjar bygga nätverk, sa Börje Ekholm.

Läs mer: Mate X: Här är Huaweis vikbara 5g-mobil

– Vi i Europa har varit långsammare. Men det beror på lagstiftningen som finns i den regionen. En av de viktigaste sakerna som bör förändras i Europa är tillståndsreglerna för platserna där 5g-utrustning utplaceras, fortsatte han.

”Tillstånd för 5g-spektrum för dyra”

För att få till en snabbare 5g-utbyggnad i Europa bör länderna titta på två saker, menade Börje Ekholm. Dels hur viktiga 5g-spektrum – exempelvis 2,3 och 3 GHz-banden – kan allokeras snabbare i Europa, dels hur avgifterna för att använda spektrumen kan sänkas. Som exempel kan nämna att Net4mobility, Tele2:s och Telenors gemensamma bolag, betalade 2,8 miljarder kronor för två frekvenstillstånd i 700 MHz-bandet.

– Vi borde titta mer på de stora fördelarna som en snabb utrullning av 5g-tekniken kan bidra med till Europas ekonomi, sa Börje Ekholm.

Kalle Wiklund

Mer om: 5G Ericsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt