Bordshockey: det svenska spelet blev en megasuccé

2018-09-08 06:00  

Bordshockey gick från att vara ett spel som simulerade ishockey till att bli en egen sport. Fast det finns olika versioner av historien.

Bernt Unger, journalist vid Söderhamns Tidning, hade uppfunnit ett spel. Det återskapade en isrink i en trälåda där spelare av plåt åkte längs sina spår i en is av masonit.

Han fick patent på sitt ”hockey­spel” 1937, och lyckades använda en prototyp till att övertyga Aristo­spels vd Thyra Svensson. Hon köpte spelet och patenten och lanserade en produkt med namnet ”Puck”.

Läs mer: Spelet om att äga allt

Med ett uppehåll för andra världskriget tillverkade Aristospel hundratusentals exemplar fram till 1957.

När patentet gick ut 1957 kom bolaget Stiga i Tranås in i bilden. De körde en marknadsföringskampanj i samarbete med Sven Tumba Johansson och utvecklade spelet under åren. Materialet byttes från trä och masonit till plast. Figurerna i plåt ersattes med mer verklighetstrogna plastfigurer och spelplanen förseddes med ett extra spår i en båge bakom mål.

Bordshockey från Kanada

Men det finns andra versioner av berättelsen om hockeyspelets tillkomst.

En del anser att uppfinningen gjordes av kanadensaren Donald Munro 1932. Fast hans spel verkar mer ha liknat ett flipperspel med hockeytema.

Läs mer: Lista: Gamla minnen med historiska datorer

En annan historieskrivning hänvisar till Klas och Henrik Widegren, som ska ha fått uppdraget att förädla prototypen som inkommit till Aristospel från en ”okänd herre”. De ska sedermera ha patenterat sin konstruktion.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt