"Bionedbrytbar" plastpåse fortfarande hel efter tre år i havsmiljö

2019-04-29 11:14  
En "bionedbrytbar" plastpåse var fortfarande hel efter tre år i havsmiljö. Foto: Imogen Napper/University of Plymouth

Efter tre månader i havsmiljö hade den komposterbara plastpåsen brutits ner. Men den "bionedbrytbara" påsen var efter tre år i samma miljö fortfarande hel.

Plastmaterial kan ta hundratals år att bryta ner i naturlig miljö. Men de borde aldrig hamna där i första taget. Ändå blir plastberget allt större, också till havs. Över 79 000 ton plast beräknas exempelvis flyta omkring i det stora stillahavsområdet Great Pacific Garbage Patch, beläget mellan Kalifornien och Hawaii.

Många forskare och företag ägnar tid och kraft åt att ta fram hållbara alternativ till den långlivade konventionella plasten. Vissa av de nyare materialen sägs vara mer miljövänliga än de gamla, och ska lättare brytas ned. Men en ny studie publicerad i Environmental Science & Technology visar att flera av alternativen inte håller vad de tycks lova.

– Det oroar mig att dessa nya material påvisar utmaningar vid återvinning. Vår studie betonar behovet av standardisering av nedbrytbara material, som tydligt redogör för lämpliga hanteringssätt och vilken nedbrytningshastighet som kan förväntas, säger professor Richard Thompson, enhetschef på University of Plymouth’s International Marine Litter Research Unit där studien har genomförts, till The Guardian.

Läs mer: Plaststopp och bilutsläpp spikade i EU: ”Hejdå, onödiga plasten”

Forskare har under tre års tid studerat olika plastpåsar som betecknas som antingen bionedbrytbara eller komposterbara. Dessa har jämförts med konventionella plastpåsar. Samtliga påsar har studerats i tre olika naturliga miljöer: utomhusluft, nedgrävda i jorden och i havsvatten. De har också studerats i en kontrollerad labbmiljö.

Efter nio månader i utomhusluft hade påsarna brutits ner i mindre bitar. Men i havsmiljö var en påse som betecknades "bionedbrytbar" fortfarande hel efter tre års tid.

– När du ser något som betecknas så, tror jag att du automatiskt tänker att det kommer att brytas ner snabbare än konventionella påsar. Men åtminstone efter tre års tid visar vår forskning att så inte verkar vara fallet, säger forskaren Imogen Napper, som har lett studien, till The Guardian.

Läs mer: WWF kräver globalt plastavtal

Den påse som betecknades "komposterbar" tog tre månader på sig att brytas ner i havsmiljö. Nedgrävd i jord höll den fortfarande ihop efter 27 månader, men kunde inte bära något innehåll utan att gå sönder.

En talesperson för företaget som tillverkar den komposterbara påsen betonar vikten av att ta hand om materialen på rätt sätt.

– Det är viktigt att förstå skillnaderna mellan begrepp som komposterbar, bionedbrytbar och oxo-nedbrytbar. Att slänga en produkt i naturen är fortfarande nedskräpning, komposterbar eller ej. Att gräva ned produkten är inte kompostering. Komposterbara material komposteras beroende av fem nyckelfaktorer: mikrober, syre, fukt, värme och tid, säger talespersonen till The Guardian.

Forskargruppens slutsats är att alternativen till dagens konventionella plastpåsar inte bär på tydliga fördelar om målet är att minska nedskräpningen i haven. De betonar också behovet av att närmare studera vad som sker när plastpåsarna bryts ner, vilka restprodukterna blir och vilka konsekvenser dessa kan ha på vår miljö.

Nedbrytbar plast bryts inte ner i naturen

Regeringen tillsatte 2017 en utredning för att se över möjligheten att minska plastens negativa miljöpåverkan. Den särskilda utredaren Åsa Stenmarck kunde bland annat konstatera att begrepp som "nedbrytningsbar" kan få konsumenter att felaktigt tro att plasten är nedbrytbar i miljön. Egentligen kräver de specifika förhållanden för att brytas ner, exempelvis industriell kompostering.

Naturvårdsverket förklarar att bionedbrytbar plast kan vara tillverkad av biobaserad och/eller fossil råvara och kan brytas ned i en industriell anläggning. Den bryts alltså inte ner in naturen. En plast som kallas nedbrytbar behöver inte heller brytas ner till 100 procent för att få kallas det.

En biologiskt nedbrytbar plast bryts ner av mikroorganismer. Ofta räcker inte hushållskompost, utan processen kräver industriell nedbrytning.

Ania Obminska

Mer om: Plastpåsar Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt