Bernie Sanders vill förbjuda ansiktsigenkänning i hela USA

2019-08-20 12:20  
Foto: Meg Mclaughlin/Mmclaughlin@Qconl

Den demokratiska presidentkandidaten vill hindra amerikanska myndigheter att använda sig av "Orwellsk teknik".

Tidigare i år blev San Francisco den första staden att i USA att förbjuda lokala myndigheterna, däribland polisen, att använda ansiktsigenkänning. Därefter har städerna Somerville i Massachusetts och Oakland i Kalifornien gått samma väg. Nu vill den demokratiska presidentkandidaten Bernie Sanders införa ett liknande förbud på en nationell nivå.

”Polisens bruk av mjukvara för ansiktsigenkänning är det senaste exemplet på Orwellsk teknik som använder allmänhetens säkerhet som ett svepskäl för att kränka vår integritet och våra medborgerliga rättigheter”, säger Bernie Sanders talesperson Sarah Ford i en kommentar till tv-kanalen CNN.

Läs mer: Polisen vill införa ansiktsigenkänning

Flera andra demokratiska presidentkandidater har kritiserat användningen av ansiktsigenkänning i offentlig sektor, men än så länge har ingen föreslagit ett definitivt förbud som det Sanders nu presenterat.

Även i Sverige finns långt gångna planer på att använda ansiktsigenkänning i brottsutredningar. Polisen genomförde ett pilotprogram under våren, och hoppas att tekniken ska vara i fullt bruk hos Nationellt forensiskt centrum, NFC, senare under året.

Läs mer: Automatisk ansiktsigenkänning ska stoppa oönskade fans

Sanders utspel mot ansiktsigenkänning är en del i en större plan för att omforma USA:s rättssystem som presenterades i söndags. Där ingår också bland mycket annat förslag om att förbjuda vinstdrivna fängelser, avskaffa dödsstraffet och att legalisera marijuana.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt