AWS: ”Sverige-expansionen är långt ifrån färdig”

2018-12-12 15:48  

Amazon Web Services har dragit igång sina svenska datacenter men har större planer. ”Ni kommer att få se fler satsningar från oss”, säger Nordenchefen Guido Bartles.

På onsdagsmorgonen kallade Amazon till en välbesökt presskonferens i centrala Stockholm. Journalisterna på plats hoppades på att kunna få rapportera om att den amerikanska it-jätten har bestämt sig för att lansera sin e-handelsverksamhet i Sverige. Så blev det inte.

I stället var dagens stora nyhet att molntjänstverksamheten Amazon Web Services, AWS, nu tar sina tre datacenter i Västerås, Eskilstuna och Katerineholm i drift. Lanseringen är den femte av sitt slag i Europa – tidigare har AWS öppnat datacenter i Frankike, Tyskland, Irland och Storbritannien.

I praktiken innebär lanseringen att bolaget nu från Sverige kan erbjuda sina molntjänster i AWS Foundation Services-portföljen till svenska kunder, vilket bland annat omfattar datalagring, databashantering och distribuerad datorkraft.

Sverige attraktivt för AWS – med storbolag och startups

Norden i allmänhet och Sverige i synnerhet är en särskilt attraktiv region för Amazon Web Services, lyfter Eric Morales, affärsutvecklingschef inom startup och gaming på AWS, fram. Här finns en stark startup-sektor och flera globala storbolag som redan har kommit långt i sin digitala transformation.

Ikea, Scania och Telia är några storbolag som redan är kunder till AWS. Unga bolag som Izettle, Kry, Tink och Mapillary nämns även som exempel på kunder i startup-världen.

– Vi har redan 10 000-tals kunder i Norden, och vår intention är att gå in på marknader där efterfrågan är tillräckligt stor. Vi ser stora möjligheter att fortsätta växa med kunderna vi har i Norden, säger Eric Morales till Ny Teknik.

Läs mer: Så erövrar Amazon Web Services molnet runt om i världen

För de svenska kunderna blir den största skillnaden att snabbheten ökar markant. I och med att de svenska datacentren tagits i bruk kan dataöverföringstiden sänkas från 36 millisekunder till 8 millisekunder. En annan tydlig fördel är att lagring av data nu kan se på svensk mark, vilket har efterfrågats av många kunder.

– Vissa av våra kunder har haft funderingar när det gäller datasuveränitet. Många av dessa kunder lagrar redan känsliga data hos oss. Under presskonferensen nämnde vi bland annat Izettle, Bambora och Kry. Nu, genom att öppna verksamheten här, kan kunder som önskar få den där extra nivån av kontroll, säger Eric Morales.

– Vi ser att det finns tydliga fördelar som företag som vill börja med att bygga och lagra sina centrala databaser lokalt här i Sverige, och sedan använda verktygen som AWS erbjuder för att kunna skala upp sin verksamhet och expandera till flera marknader, fortsätter han.

Ni har själva nämnt kunder inom industrin och startup-världen. Men hur ser ni på den offentliga sektorn? Är det en kundgrupp som är särskilt intressant för er?

– Absolut. Den offentliga sektorn är mycket viktig för oss framöver, och vi storsatsar just nu på att bygga ut det team som arbetar mot den målgruppen specifikt. Ett exempel på en kund som vi redan har inom den offentliga sektorn är det statliga järnvägsbolaget VR i Finland. De har flyttat hela sin sajt och sina resappar till molnet hos AWS, säger Guido Bartles, Norden- och Baltikumchef för AWS.

Finns det planer på att öppna fler datacenter i Sverige?

– Verksamheten i Sverige har precis rullats ut, men vi förväntar oss att expandera baserat kundernas efterfrågan, säger Eric Morales.

– Vi är långt ifrån färdiga i Norden. Ni kommer att få se fler satsningar från oss här, säger Guido Bartels.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt