Audiodo vill anpassa musiken till din hörsel

2019-07-29 06:00  

Malmöbolaget satsar på tekniken som ännu väntar på sitt genombrott. ”En ingenjörsmässig utmaning att få in den i en lur.”

Hörlurar har funnits i omkring ett sekel nu. En del har hänt sedan dess men samtidigt bygger de fortfarande på samma princip. Apples mp3-spelare Ipod gjorde de små in-earlurarna populära.

På senare år vi har sluppit kabeln tack vare blåtand. Och bland de dyrare lurarna är den aktiva brusreduceringen numer en vanlig teknik för att stänga ute omgivande buller.

Malmöbolaget Audiodo jobbar med vad det hoppas är nästa steg i utvecklingen – personligt ljud. Med det menas ett ljud som är anpassat till en persons individuella hörsel. Utvecklingen är möjlig tack vare att den aktiva brusreduceringen och trådlösheten har krävt att processorkraft installerats i lurarna.

”Naturlig vidareutveckling”

– Personligt ljud är en naturlig vidareutveckling av det som finns i dag i trådlösa hörlurar, säger John Philipsson, utvecklingschef och medgrundare på Audiodo.

Ny Teknik besökte nyligen företaget för att testa tekniken. Först fick undertecknad göra ett sorts hörseltest för att kalibrera programvaran. En app i telefonen fungerar som användargränssnitt. Toner med olika ljudnivå och frekvens sändes ut en och en. För varje ton fick jag svara på om tonens hördes eller ej.

Precis som väntat visade resultatet en något sämre hörsel inom mellanregistret på höger öra jämfört med det vänstra (se bild). Att det skiljer sig åt mellan öronen är mer regel än undantag, enligt Audiodo.

Stor skillnad när funktionen är aktiverad

Efter att kalibreringen gjorts laddades profilen in i hörlurarna som användes för testet, ett par slutna lurar i prisintervallet 2 000–3 000 kronor. Vilken modell det var ville Audiodo inte berätta. Appen kan lagra flera olika profiler, till exempel olika familjemedlemmars.

Genom att aktivera/avaktivera profilen under lyssning kunde jag höra vilken skillnad deras algoritmer gjorde på musiken. (Det händer att företag som utvecklar liknande teknik medvetet försämrar ljudet i det avaktiverade läget, för att skillnaden ska bli större. Audiodo bedyrar att de inte gör det och att det är lätt att bevisa. Dessutom skulle hörlurstillverkarna inte tillåta det).

Kort och gott kan skillnaden sammanfattas så här: Stor.

Ljudet blev betydligt klarare med programvaran aktiverad. Det gick att sänka volymkontrollen ett eller ett par steg och ändå uppleva liknande ljudnivå. Möjligen kunde de högre tonerna uppfattas något för skarpa vid enstaka tillfällen med programvaran aktiverad, men överlag var det ett lovande resultat på den relativt korta provlyssningen som inkluderade tre–fyra egenvalda (och välbekanta) låtar via Spotify.

Tekniken är intuitiv. När programvaran vet din hörsels svaga punkter kompenserar den automatiskt genom att förstärka – inte bara de specifika frekvenserna utan längs med hela kurvaturen.

Måste göras i realtid

Utmaningen ligger i att veta hur det ska göras och dessutom göra det i realtid med den begränsade processorkraft som finns. Audiodo vill inte bygga egna lurar utan sälja tekniken till befintliga tillverkare.

– Det har varit en ingenjörsmässig utmaning att få in den i en lur. Vi konkurrerar med andra programvaror som körs parallellt. Dessutom pratar vi ju om batteridrivna enheter så det måste vara strömsnålt, säger John Philipsson

Begränsningarna ledde till att Audiodo skrev koden i assembler, alltså den mest maskinnära kod som en människa kan läsa och skriva.

Det hade förstås också gått att låta programvaran ligga kvar i appen i telefonen. Men i så fall hade allt ljud behövt gå genom Audiodos app. Det hade heller inte fungerat att enkelt växla mellan till exempel dator och telefon som uppspelningskälla, utan att först ha laddat in lyssningsprofilen på båda enheter.

– Vi började med bara en app för att det var enkelt att jobba med. Men för den slutgiltiga produkten har det aldrig varit aktuellt med något annat alternativ än att bygga in den i lurarna, säger John Philipsson.

Längre batteritid

På frågan hur lurarnas batteritid påverkas skrattar han och kollegorna till och konstaterar att det är en intressant fråga.

– Vi adderar bearbetning i ljudkedjan. Men den processor vi kör på är från början strömsnål. Den ytterligare lasten vi lägger på är snudd på försumbar. Vi pratar några minuter kortare batteritid på lurar som kanske räcker i åtta timmar, säger han.

Den genomsnittliga strömförbrukningen när produkten används blir dessutom lägre, menar han. Detta eftersom de flesta hör sämre på högre frekvenser. Deras algoritmer omfördelar frekvensåtergivningen så att den strömkrävande basen sjunker något.

– Förstärkaren drar mer än den digitala ljudprocessorn så vi drar mindre ström i genomsnitt. Det är pedagogiskt svårt att förklara, men så är det, menar han.

– Med vår teknik behöver du inte ha volymen lika högt, förtydligar Roger Martinson, teknisk chef och medgrundare.

”Tekniken har helt enkelt inte funnits”

Kalibreringen är inte verifierad av någon oberoende aktör men har utvecklats med hjälp av medicinsk apparatur.

Jan Weber, vd och medgrundare, har själv en hörselskada och har ägnat mycket tid att förstå mekanismerna bakom hur hörseln fungerar. Han konstaterar att de senaste 25 åren har varit stort fokus på hörapparater men att det nu är dags att använda framstegen inom det området för att även förbättra musiken, vilket kräver en hel del eftersom musik är betydligt mer komplicerat än tal.

– Det kan kanske tyckas märkligt att funktionen inte finns för ljud sedan 20 år tillbaka. Men tekniken har helt enkelt inte funnits, säger han.

Fler bolag än Audiodo jobbar med personligt ljud. I fjol lanserades Nuraphone från Nura, vilka överlag fick gott betyg av Wired.

För diskussioner med tillverkare

Audiodo för diskussioner med flera stora hörlurstillverkare i branschen men vill ännu inte säga om något kontrakt är skrivet med någon av dem.

– I samband med konsumentelektronikmässan IFA i Berlin i september kommer vi att kunna berätta mer, lovar Jonas Löfgren, vice ordförande.

 

Rättad version: En siffra för mycket hade smugit sig in i priset på hörlurarna som användes. Rätt är 2 000-3 000 kronor.

Audiodo

Gör: Programvara för så kallat personligt ljud avsett för musiklyssning.

Ort: Malmö.

Grundat: 2015

Anställda:13 i dagsläget. Siktar på att bli 18 innan årsskiftet.

Bakgrund: John Philipsson och Roger Martinson jobbade båda på Ericsson fram till 2013. Jan Weber har bland annat jobbat på Sony Mobile. Jan grundade bolaget 2015, då med namnet Hearezanz. John och Roger träffade Jan 2016 och de bestämde sig då för att satsa på Audiodo tillsammans.

Johan Kristensson

Mer om: Ljud

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt