Audi avslöjar detaljer om nya elbilen RS E-tron GT

2020-11-10 12:52  

En prestanda-elbil som funkar i vardagen. Nu har Audi presenterat E-tron GT – deras version av Porsche Taycan. Och det handlar om samma komponenter – men lite tamare prestanda.

Det är kanske fräckt att jämföra med Porsche, men det ligger nära till hands. För när det kommer till E-tron GT är modellen verkligen ett skolboksexempel på ”badge-engineering” – att samma bilmodell lanseras under flera märken.

Grundplattan och i stort sett alla komponenterna är desamma som i Porsche Taycan. Vilket på ett sätt har gjort att man hamnar i positionen att spela andrafiol. Förvisso en väldigt frän violin, men ändå – det är Porsche som har fått sitta i centrum.

Audi har valt att stycka upp sin lansering av E-tron GT. Vi har ju sedan tidigare fått sitta i den och lyssna på hur den låter. Den upphackade introduktionen är dock inte relaterat till covid – man gjorde samma sak vid introduktionen av vanliga E-tron.

Läs mer: Hösten 2020 – här är de tio bästa elbilarna just nu

Nu har vi kommit till nästa steg i lanseringen och det vi nu får är en fördjupning i är fordonsdynamik. Egentligen skulle detta ha skett genom att vi fått provköra bilen – men virusspridning har satt punkt för den typen av övningar. I stället får vi en digital genomgång av E-tron GT och då särskilt den mest effektfulla av versionerna, RS E-tron GT.

Samma plattform som Porsche Taycan

Så vad har man då gjort på Audi? Vad är det för en bil, och hur skiljer den sig från sitt koncernsyskon?

Tittar vi på det tekniska så utgår man från samma plattform, J1, som Porsche har till Taycan. Därtill är det samma maskinleverantör, det är samma växellåda och samma komponenter för dämpning/hjulupphängning.

På frågan från Ny Teknik hur mycket som är Audi (eftersom flera av komponenterna till Taycan kommer från Panamera) är svaret svävande och vi får inget exakt svar.

- Ja, det är samma plattform och vi utvecklade båda bilarna samtidigt. Vi har samma maskiner, växellåda och batterier men i andra aspekter är det annorlunda. Vi har bland annat satt upp dämpningen annorlunda, säger Roland Waschkau, ansvarig för utvecklingen av hjulupphängning och dämpning på Audi Sport (som utvecklar de mer prestandainriktade bilarna för Audi).

Vilken prestanda har E-tron GT?

Audi är väldigt tydliga med att det här är den mest kraftfulla modellen som de någonsin gjort. Och tittar vi på toppvarianten RS E-tron GT med 475 kW / 646 hästkrafter med hjälp av overboost så stämmer det. Det är 19 kW mer än vad R8 V10 Performance har.

Audi RS E-tron GT. Foto: Audi

Dock ligger den nominella effekten utan boosten på 598 hästkrafter och i ett tävling mot ovan nämnda R8 hamnar man på efterkälken. 0-100 km/h tar under 3,5 sekunder i RS E-Tron GT, 3,1 sekunder i R8:an och 2,8 i Porsches värsting-Taycan.

Att man har ett identiskt maskinupplägg som i Porsche, dock i något mildare tappning, är inte förvånande. Men på ett sätt är det lite underligt att den fina drivlinan med tre maskiner som går att få med E-tron S inte passar in i GT:n.

Prislappen skiljer E-tron GT och Porsche Taycan

Vidare har bilen samma batterikapacitet som Porschen, vilket då innebär 83,7 kWh netto. Exakt hur långt man kommer på detta återstår att se, men det borde ligga i samma härad som för Taycan.

Även laddning i upp till 270 kW är detsamma som för koncernsyskonet.

Något som däremot inte är detsamma är prislappen. Där Porsches elbil tarvar att du kastar upp mellan 1,1 till 2 miljoner innan tillval – kostar Audis toppmodell 138 000 euro vilket då skulle motsvara runt 1,4 miljoner. Kan det innebära att vi får se basversionen med det lilla batteripacket (om nu Audi väljer att göra samma sak som Porsche) för under miljonen?

Audi RS E-tron GT

Pris: från 138 000 euro i Tyskland

Drivlina: Dubbla elmaskiner, en per axel

Maxeffekt: 175 kW fram, 335 kW bak

Systemeffekt: 440 kW/ 598 hästkrafter – 475 kW / 646 hästkrafter med boostfunktion.

Max vridmoment: 830 Nm

Acceleration 0-100 km/h: under 3,5 sekunder

Topphastighet: 250 km/h

Batterikapacitet: 83,7 kWh netto, 93,4 brutto

Snabbladdningskapacitet: upp till 270 kW

Räckvidd: Icke officiellt

Energiförbrukning: Icke officiellt

Bagageutrymme: Icke officiellt

Övrigt: Fyrhjulsstyrning, tvåstegad växellåda, vikt runt 2 300 kg.

Felix Björklund

Mer om: Audi Elbilar

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt