Är Yuga Labs kryptoapor värda 38 miljarder kronor?

2022-03-24 12:55  

Yuga Labs, bolaget bakom Bored Ape Yacht Club, har fått en svindlande värdering. Men stirra dig inte blind på kryptoaporna om du vill förstå den höga summan. ”Inte förvånande”, säger William Jilltoft på Northzone.

I San Jose i södra Silicon Valley har ännu en rättegång om bedrägeribolaget Theranos dragit igång. Under ledning av Elizabeth Holmes tog företaget in flera miljarder kronor i riskkapital, som brann inne när bluffen avslöjades. 

Samtidigt i Miami, meddelade kryptobolaget Yuga Labs att de har genomfört sin första investeringsrunda. Företaget har tagit in 450 miljoner dollar i en runda ledd av det namnkunniga riskkapitalbolaget Andreesen Horowitz.  

Yuga Labs värdering beräknas nu till över fyra miljarder dollar, nära 38 miljarder kronor. Trots att bolaget grundades så sent som ifjol.  

Deras mest kända produkt: de ikoniska, svindyra apbilderna i Bored Ape Yacht Club som sålts som NFT:s, kryptokonst, under det senaste året. 

Bolagets ambition är dock betydligt större än att sälja digitala konstkollektioner. De vill vara skapa ett eget metaverse, och vara med och bygga Web3, nästa generations internet som bygger på blockkedjan. 

I det nya, decentraliserade internet som stora delar av kryptovärlden strävar efter är NFT:er en av byggstenarna. 

Men efter alla turerna på NFT-marknaden det senaste året är det svårt att säga om Yuga Labs är ett nytt Facebook, eller om pengarna riskerar att gå upp i rök likt Theranos.

Den här kryptoapan använder en av Yuga Labs medgrundare som avatar. Han kallar sig själv för Emperor Tomato Ketchup. Foto: Yuga Labs

Läs mer: Vad är Web3, och hur kommer det att påverka dig?

Värderingen är inte överraskande

Klart är i alla fall att bolaget har fångat techelitens uppmärksamhet.  

– Jag är inte förvånad över värderingen, eller att det är Andreesen Horowitz som investerar, säger William Jilltoft som är investerare med fokus på web3 på riskkapitalbolaget Northzone.  

– Är värderingen rätt eller inte, vem vet? Varför är Spotify värderat till 28 miljarder dollar? Det beror dels på vad de tjänar och dels på var man tror att bolaget ska ta vägen. I fallet med Yuga Labs handlar det framförallt om förväntningar på vad de kan komma att bygga.  

Han poängterar att Yuga Labs inte är något luftslott. Företaget hade intäkter på 137 miljoner dollar förra året, och en vinstmarginal på 95 procent.  

Och även om den initiala hajpen kring NFT:er verkar vara på väg att lägga sig, sitter Yuga Labs på några av de starkaste varumärkena i fältet. 

– Det Bored Ape Yacht Club och Yuga Labs lyckats med är att skapa ett internetfenomen. De var tidigt ute och har byggt ett otroligt starkt community som många vill vara med i, och de är beredda att betala för det. Det utgör en stark grund att bygga vidare på.

William Jilltoft är investerare på Northzone och specialiserar sig på web3-bolag. Foto: Northzone

Läs mer: ”Jag försökte se Samsungs lansering i metaverse men gick vilse”

Grundades för knappt ett år sedan

Bored Aped Yacht Clubs startades, enligt legenden, av fyra kryptointresserade kompisar. Konstkollektionen med samma namn består av 10 000 datorgenererade apor som kostade runt 190 dollar styck när de lanserades i april 2021. 

Priserna på andrahandsmarknaden sköt snabbt i höjden. I januari i år noterades ett nytt prisrekord, i kryptovaluta räknat, när Bored Ape #232, en apa med en matroshatt på huvudet, såldes för 1080,69 ETH. Det motsvarade då över 2,8 miljoner dollar.  

I själva tekniken bakom NFT:er finns inbyggda funktioner som garanterar att skaparen får en procentuell andel varje gång en token säljs vidare. Så även om hela Bored Ape Yacht Club är slutsåld fortsätter Yuga Labs att håva in pengar.  

Totalt har försäljningen av BAYC omsatt över en miljard dollar, och snittpriset för en uttråkad apa har legat på 344 000 dollar, skrev Market Insider i januari.  

Under året som gått sedan succéstarten har företaget lanserat andra framgångsrika NFT-kollektioner, som Mutant Ape Yacht Club. I början på mars 2022 utökade bolaget sin portfölj genom att köpa rättigheterna till två andra framgångsrika NFT-koncept: Cryptopunks och Meebits.  

Därmed sitter Yuga Labs på tre av de absolut starkaste, och mest inkomstbringande varumärkena i NFT-sfären. 

– Principiellt tror vi på Northzone att web3 kommer att hända, men den stora majoriteten, mellan 90 och 99 procent, av alla NFT-projekt kommer att gå till noll och intet eftersom de inte har lyckats skapa ett starkt varumärke eller kan erbjuda någon typ av utility value utöver konsten och medlemskapet, säger William Jilltoft. 

Det sistnämnda innebär att du kan låsa upp något med hjälp av din NFT. Som en avatar eller en förmåga i ett dataspel.

NFT:er ur samlingen Cryptopunks, som nu ägs av Yuga Labs, såldes förra året för mångmiljonbelopp på auktionshuset Sothebys i London. Foto: Sothebys

Läs mer: Vad är Telegram? Appen som hamnat mitt i Ukraina-kriget

Stor potential, men till vad?

Frågan är vad Yuga Labs ska göra med sina starka varumärken. Hittills har bolaget presenterat en rad idéer pepprade med techbranschens senaste modeord. 

Förra veckan lanserade företaget sin egen kryptovaluta, apecoin, som är baserad på Ethereums blockkedja. Det blev ett initialt prisfall, men nu verkar värdet ha stabiliserats så att du får en apecoin för en dryg hundralapp. 

Apecoin styrs genom konceptet som inom kryptovärlden kallas för en DAO, decentralized autonomous organization. Det betyder att det formellt sett inte är Yuga Labs som håller i tyglarna, utan via direktdemokrati där alla användare som köpt eller fått tokens i apecoins har rösträtt. 

I praktiken har kretsen kring de uttråkade aporna dock det största mandatet. Grundarna, bolaget och investerare som Andreesen Horowitz kontrollerar 38 procent av alla tokens i apecoin, konstaterar Casey Newton i sitt nyhetsbrev Platformer

Valutan är hur som helst tänkt att användas för att knyta samman Yuga Labs andra projekt. 

Läs mer: Här är den nya krigsvalutan – krypto: ”Häpnadsväckande”

Kryptoaporna till metaverse

Det mest publikt omtalade är skisser på ett slags metaverse som utspelar sig i kryptoapornas mystiska värld och där apecoin ska användas som valuta.  

I en kort trailer som Yuga Labs släppte på Twitter får vi följa en förvånad, cigarrökande apa klädd i skepparmössa och hawaiiskjorta som kastas in i en våldsam spelvärld till tonerna av den gamla The Doors-dängan Break on through (to the other side).  

”I april ses vi i Otherside”, skriver Yuga Labs.  

 

I en intervju med The Verge jämför Wylie Aronow, en av kryptokillarna som startade BYAC, projektet med vr-världen i Ready Player One. En bok som till stor del utspelar sig i en vr-värld, och som lyfts som ofta lyfts som en förebild för ett metaverse. Han säger att de för dialog med flera spelstudior om vem som ska utveckla Otherside.  

Samtidigt vill Yuga Club slå mynt av sina apor genom att bland annat skapa en digital musikgrupp. En presentation från bolaget som läckte för några veckor sedan ser lite ut som ett buzzword-bingo, men kan väl sammanfattas med att företaget har storslagna planer, men de befinner sig i startgroparna.   

– De använder många buzzwords, men de har en bra utgångspunkt för att kunna bygga vidare på det de har, eller köpa upp nya bolag eller intressanta projekt inom NFT och metaverse. Nu är det upp till dem att försöka kapitalisera på grogrunden de har, säger William Jilltoft. 

Simon Campanello

Mer om: NFT Web3

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt