Apples vd: Rösta med mobilen i allmänna val

2021-04-06 14:00  

Apples vd Tim Cook vill att medborgare ska kunna använda sina mobiltelefoner för att rösta i allmänna val, och han är redo att hjälpa myndigheterna – så länge det handlar om teknik och inte politik.

Det säger han i en intervju med NY Times. Tim Cook menar att vi i dag redan har stora delar av våra liv i mobiltelefonerna och att steget inte är långt till att även använda mobilen för att rösta med.

– Vi gör våra bankärenden via telefonen och vi har våra hälsodata i telefonen. Vi har mer information om oss själva på våra mobiltelefoner än i våra hus, så varför inte också rösta via mobilen, säger Tim Cook till NY Times.

Läs mer: ”Ryssland hackade det amerikanska valsystemet”

Frågan kom på tal då Tim Cook nyligen protesterade mot de nya vallagar som har införs i USA:s delstat Georgia. Lagen, som går under namnet SB 202, innebär bland annat minskat antal vallokaler, skärpta krav på id-kort och en förkortad förtidsröstning.

USA:s president Joe Biden har jämfört de nya röstlagarna med segregationstiden i den amerikanska södern, och Tim Cook protesterade nyligen i en koalition som även består av Coca-Colas vd, Deltas vd samt vd:n för JP Morgan Chase.

Drömmer om val med mobilens hjälp

Som en konsekvens av försämrade fysiska möjligheter för medborgarna att rösta så vill Tim Cook alltså ta tekniken till hjälp. På en direkt fråga från NY Times om att rösta via mobilen så svarar Tim Cook att han drömmer om att det skulle kunna bli sant.

– Vi borde prata mer om att använda teknik. Hur kan vi göra det så enkelt att valdeltagandet blir 100 procent, eller i alla fall riktigt nära 100 procent? Med bättre hjälp av teknik så kan vi kanske nå över 90 procent, vilket i sig skulle vara fantastiskt, säger Tim Cook.

Läs mer: ”Inför elektroniska val för demokratins skull”

I Sverige sneglar många på Estland där digitala val redan är en verklighet - även om en del är tveksamma. I kandidatuppsatsen ”Elektroniska val i Sverige” drog författarna Ludwig Axborn och Robin Rydberg följande slutsatser:

”Vi kan tydligt se att det finns ett stort intresse av att förändra det nuvarande valsystemet både från individer involverade i det nuvarande valsystemet och från röstberättigade. En stor majoritet av respondenterna till vår undersökning är positiva till att Sverige skulle tillåta en digital valprocess som ett komplement till det nuvarande valsedelsystemet och en klar majoritet hade röstat hemifrån digitalt om möjligheten hade erbjudits. Dock är säkerhetsaspekterna det stora hindret som måste säkerställas och garanteras befolkningen innan de är beredda att ta steget till ett digitalt valsystem.”

Läs mer: Så blev jag virtuell estländare

"Politiskt styrd fråga"

Valmyndigheten i Sverige har däremot inte gjort någon utredning gällande teknik vid digitala val, utan hänvisar till Justitiedepartementet som ansvarar för lagfrågor, samt till Sveriges politiker:

– I Sverige är digital röstning inte aktuell och Valmyndigheten har därför inte utrett frågan. Hur röstningen ska gå till är en politiskt styrd fråga och styrs av vallagen, säger Jenny Stad, pressekreterare vid Valmyndigheten, till Ny Teknik.

Läs mer: ”Elektroniskt valsystem äventyrar demokratin”

Anders Frick

Mer om: Apple Tim Cook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt